Sladký zabiják jménem cukr. Dá se považovat za drogu, která ničí naše těla. Proč je tak nebezpečný?

V malém množství cukr neublíží. Když je ho ale hodně...
Zdroj: pixabay
Cukr je obsažen opravdu ve všemcukr jr pro tělo potřebný, ale jen v malém množstvíDříve lidí získávali cukr jen z ovoceDnes k němu máme neomezený přístup+ 1 fotka

Cukr vládne světem. Je obsažen snad ve všem a nemálo lidí je na něm závislých. Cukr způsobuje obezitu a má negativní vliv na naše zdraví. Proč je tato velmi oblíbená droga tak moc škodlivá a co v našem těle tak moc škodlivého provádí?

Redaktor
Redaktor 17. 05. 2018 13:59

Jak to bylo v minulosti?

V dřívějších dobách lidé neznali cukr tak, jak ho známe dnes. Krystalický cukr neexistoval a do těla lidí se dostával především v ovoci. Ovoce se nedalo jíst celoročně. Do těla našich předků se cukr dostával nepravidelně a v malých dávkách. Dnes, díky pokročilé vědě, tvoříme a vyrábíme cukr jako na běžícím pásu, a tak k němu máme neomezený přístup. Lidé denně zkonzumují až o 500 kalorií víc než obvykle. A vše je pouze vinou přidaného cukru. Za posledních padesát let se výroba a poptávka po cukru ztrojnásobila. Cukr rozhodně není neškodný v malém množství.

Cukr dnes

Cukr je metlou lidstva. Zemím, které přijaly západní způsob stravy, začala stoupat obezita obyvatel a onemocnění s ní související. Dnes na světě žije o 30 % více obézních lidí než lidí, kteří jsou podvyživení. Na cukru je totiž zákeřné to, že ho jíme, aniž bychom si to sami uvědomovali. Cukr se objevuje i v potravinách, do kterých byste to vůbec neřekli. Najít ho můžeme například v pečivu, bramborových lupíncích, alkoholu a podobně.

Proč je nebezpečný?

Nebezpečí cukru netkví v obezitě. Cukr má velký vliv na nemoci srdce a na rakovinu. Když jste obézní, ale jíte zdravě, můžete se dožít mnohem vyššího věku, než hubený člověk, který denně konzumuje sladké. I hubeného a štíhlého člověka může postihnout cukrovka, hypertenze nebo onemocnění jater. Všechny tyto nemoci mají spojitost s cukrem.

Cukr umí napáchat stejné škody jako alkohol

Podle nového výzkumu všdci zjistili, že velké množství cukru dokáže způsobit stejné škody, jako kdybychom byli alkoholici a denně do sebe lili tvrdý alkohol. To je celkem logické, protože alkohol se z cukru vyrábí. Nadměrná konzumace fruktózy vám změní metabolismus, zvýší krevní tlak, změní fungování hormonů a poničí játra. Přesně tak vypadají i vedlejší účinky nadměrné konzumace alkoholu.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články