Jablečný ocet: 7 vědecky potvrzených účinků. Stop ukládání tuků i tvorbě lupů

jablečný ocet
Zdroj: freepik.com

Není těžké si ho zamilovat. Dochutí jídlo, vyčistí snad všechno a ještě stojí pár kaček. A jako by to bylo málo, posiluje i naše zdraví. Na internetu najdete mnoho článků na téma účinků jablečného octa, my vám ale přinášíme ty, které posvětili sami vědci.

Jana Jánská
Jana Jánská 03. 11. 2017 14:47

1. Sráží hladinu krevního cukru

Diabetici, zbystřete smysly. Jablečný ocet sráží úrovně cukru v krvi. Studie publikovaná v Diabetes Care sledovala muže a ženy s cukrovkou druhého typu. Ti, kteří si před spaním dopřáli svačinku (28 g sýra) s 2 lžícemi octa, měli druhý den ráno nižší hladinu krevního cukru. Tento účinek nepotvrdil při nahrazení octa vodou.

2. Snižuje ukládání tuků a chrání před obezitou

Výsledky tohoto pokusu jsou značně potěšující. Zvlášť pro ty, kteří se snaží shodit. Japonští vědci rozdělili účastníky studie na tři skupiny – první konzumovala denně po dobu 12 týdnů nápoj obsahující 15 ml octa, druhá 30 ml a třetí nepila ocet vůbec. Ti, kteří do svého jídelníčku ocet zahrnuli, měli na konci studie méně břišního tuku, nižší úroveň triglyceridů, menší obvod pasu a BMI.

3. Zlepšuje trávení

Laktobacily a bifidobakterie možná znáte z reklam na jogurty, stejně jako jejich příznivý účinek na trávení. Nemusíte však utrácet peníze za mléčné produkty – protože ocet zlepšuje metabolismus stejně účinně. Přidáním kyseliny octové do pitné vody se zvýšilo množství dobrých bakterií ve střevech. A zmírnily projevy ulcerózní kolitidy, tedy chronického onemocnění střevní sliznice.

4. Ničí bakterie a je skvělým konzervantem

Že je ocet výbornou přírodní dezinfekcí, věděl už Hippokratés před více než dvěma tisíci lety. Ocet úspěšně bojuje proti nebezpečným bakteriím, jako je Escherichia coli. Zabraňuje jim růst, čehož můžete využít při skladování jídla. Ocet je báječný konzervant. Jen si vzpomeňte, jak dlouho vám ve sklepě vydrží okurky zavařovačky.

5. Sráží hladinu cholesterolu. I riziko srdečních onemocnění

Většina testování proběhla na myších, závěry ale směřují k tomu, že ocet posiluje zdraví našeho srdce. Studie odhalily příznivý vliv na hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a triglyceridů. Kyselina chlorogenová brání částicím LDL cholesterolu v oxidaci. To je klíčová fáze, jež podněcuje rozvoj srdečních onemocnění.

6. Snižuje krevní tlak

Trápí vás vysoký tlak? Zkuste svému praktickému lékaři navrhnout zařazení jablečného octa do jídelníčku. Podle studie z roku 2001 totiž kyselina octová, hlavní sloučenina octa, výrazně snižuje krevní tlak.

7. Ukončí boj s lupy

Podle dermatoložky Marie Jihn, mluvčí Americké dermatologické akademie, může ocet zbrzdit tvorbu lupů. Obsažená kyselina urychlí proces loupání a navíc se chlubí protikvasinkovými vlastnostmi. Podle doktora Mehmeta Oze mění ocet pH pokožky, což kvasinkám ztěžuje růst.

Jak ho proti lupům použít? Smíchejte ¼ hrnku jablečného octa s ¼ hrnku vody, přelijte do rozprašovače a aplikujte na pokožku hlavy. Zabalte vlasy do ručníku a nechte působit 15 minut až hodinu. Vlasy umyjte jako obvykle. Nejlepších výsledků dosáhnete, budete-li proceduru opakovat dvakrát týdně.

Zdroje: Health / Healthline / CNN / Reader's Digest

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články