Svalnatcem i bez masa? Pomůže vám tato řasa

O své svaly se bát nemusíte.
Zdroj: flickr
I mezi bodybuildery přibývá veganů s mohutnou muskulaturou bez konzumace živočišných bílkovin.Je to díky řase zvané spirulina.Koupit se dá samozřejmě i jako tabletka.100 gramů hovězího obsahuje dvacet šest gramů bílkovin, spirulina na stejnou gramáž padesát sedm.+ 2 fotky+ 3 fotky

Světová zdravotnická organizace varuje lidstvo před nadměrnou konzumací masa. Co si ale počnou fitness nadšenci a bodybuildeři? Ani ti se nemusí bát, zdroj bílkovin nemusejí hledat jen v živočišné stravě.

Redaktor
Redaktor 31. 12. 2018 01:10

Čím se tedy „nakrmit“, abychom nestrádali? Neměli pocit hladu, neubývalo nám svalové hmoty? Kromě konopných semínek a luštěnin existuje ještě další varianta, která vám dodá dostatek bílkovin a bez problémů budete moci pokračovat ve formování své postavy. Mezi bodybuildery-vegany se popularitě těší řasa zvaná spirulina – bohatá na aminokyseliny a výživově hodnotnější než maso nebo vejce.

Spirulina má mnohem vyšší podíl využitelných bílkovin, a to 57 gramů na 100 g této potraviny. Jen pro srovnání, porce hovězího masa o 100 gramech má využitelných bílkovin „jen“ dvacet šest gramů. Řasa navíc obsahuje spoustu železa, draslíku, vápníku a vitamíny skupiny B.




Tato modrozelená řasa je pod drobnohledem společnosti, jelikož vysoký obsah bílkovin není to jediné, čím by mohla být lidem prospěšná. Bojuje s infekcemi, kvasinkami a celkově zlepšuje funkci buněk.


Při pravidelné konzumaci reguluje krevní tlak. Snižuje hladinu špatného cholesterolu a dokonce může zabránit vzniku zánětu v mozku. Využití by tedy mohla najít i v léčbě Parkinsonovy choroby. Pomáhá také v tvorbě nových neuronů, resp. zvyšuje jejich hustotu, tudíž uplatnit by se dala i v chorobě Alzheimerově.


Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články