Tajemné slovo DASH: Odborníky vychvalovaná dieta

Tajemné slovo DASH: Odborníky vychvalovaná dieta
Zdroj: Unsplash.com
V první fázi DASH diety je eliminován příjem sacharidů.Vyhnout byste se měla průmyslově zpracovaným výrobkům aneb čím čerstvější, tím lepší.Jídelníček podle této diety zahrnuje především čerstvou zeleninu.Vyhýbat se nemusíte ani ovoci.+ 2 fotky+ 3 fotky

Tato nejlepší dieta vůbec se již skoro deset let drží na prvních příčkách žebříčku redukčních diet. Byla byste schopná se s ní popasovat? A co je na ní tak závratného?

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák 03. 01. 2019 09:45

Dietary Approaches to Stop Hypertnsion – zkráceně tedy DASH byla původně dieta vyvinutá v USA pro lidi s vysokým krevním tlakem. Za Atlantským oceánem totiž trpí vysokým krevním tlakem každý třetí Američan.

V případě DASH se jedná o systematické hubnutí plánované dlouhodobě, a to až několik týdnů nebo měsíců. Jde o nenásilné a postupné „naučení se“ dodržovat zdravý životní styl. Kompletní obměna jídelníčku by vám pak měla vydržet po zbytek života. DASH se nejen úspěšně potýká s krevním tlakem, ale zároveň snižuje hladinu špatného cholesterolu, zatímco toho tělu prospěšného zvyšuje. No a v neposlední řadě – zhubnete!




Jídelníček podle této diety zahrnuje především čerstvou zeleninu a ovoce, celozrnné výrobky, ořechy, mléko a rybí či kuřecí maso. Vyhnout byste se měla průmyslově zpracovaným výrobkům aneb čím čerstvější, tím lepší.


Nadměrné množství soli, které se nachází ve zpracovaných potravinách, vám může přivodit mnohé potíže. Vysoký krevní tlak, problémy se srdcem, dokonce i mrtvici. Sůl je možná nad zlato, ale nad srdce rozhodně ne.


V první fázi DASH diety je eliminován příjem sacharidů, soustřeďuje se na příjem bílkovin. Ve fázi druhé už můžete jíst ovoce a celozrnné pečivo, avšak stále se vyhýbejte tomu bílému. V poslední fázi už se přechází na zdravý životní styl. Nejste ničím omezována, ale po předchozích zkušenostech se od vás očekává, že díky zodpovědnosti a informacím si budete umět svůj příjem ohlídat.


Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články