Reklama

Taky milujete ovocné knedlíky? Vyzkoušejte je třikrát jinak!

6. Srpna 2018
Lucie Trávníčková
Ovocné knedlíky patří na letní stůl
Zdroj Pixabay
Co Čech, to milovník ovocných knedlíků. Ať už jsou jahodové, meruňkové, borůvkové či ostružinové, nikdy nemůžete šlápnout vedle. Pokud navíc budete obměňovat těsto a náplň, rozhodně se jich nepřejíte.
Reklama

Ovocné knedlíky patří mezi ta nejoblíbenější letní jídla, bez kterých si děti ani dospělí to pravé léto neumí představit. Vyzkoušet je můžete z odpalovaného, tvarohového nebo třeba kynutého těsta. Následně naplníte čerstvým nebo v zimě mraženým ovocem a česká klasika je na stole.

Kynuté knedlíky s borůvkami

Suroviny:

  • 10 g droždí
  • 2 lžičky cukru
  • 190 ml mléka
  • 1 lžička másla
  • 300 g hrubé mouky
  • ¼ lžičky soli
  • 1 žloutek
  • 400 g borůvek
  • kostkový cukr
  • tvaroh, případně i perník na strouhání
  • máslo na přelití, cukr na posypání

Postup:

1. Ohřejte mléko tak, abyste v něm udrželi malíček, ostatní suroviny nechte dojít pokojové teploty. Droždí rozdrobte a zalijte trochou mléka. Přidejte cukr a hrstku mouky. Nechte vzejít kvásek.

2. Prosejte mouku se solí, vlijte zbylé mléko s rozpuštěným máslem, žloutek a kvásek. Vypracujte tuhé těsto, nechte pod utěrkou vykynout. Pak ho rozdělte na stejné díly a naplňte borůvkami, příp. i ½–1 kostkou cukru. Náplň řádně zabalte, spoje zahlaďte. Knedlíky nechte nakynout na válu pod utěrkou. Chcete-li je mít kulaté, po chvíli je otočte.

3 Vařte v páře či v osolené vodě 6–8 minut, v půlce obraťte a odklopte. Vařené knedlíky sceďte a propíchejte vidličkou. Podávejte se strouhaným tvarohem, máslem a cukrem, případně i perníkem.

Borůvkové knedlíky neodmyslitelně patří k létu! Připravte si ty nejlepší podle receptu našich babiček

Ořechové knedlíčky s ostružinami

Suroviny:

  • 200 ml mléka
  • 75 g másla
  • 90 g krupice
  • 1 vejce a 1 žloutek
  • 50 g najemno nasekaných vlašských ořechů
  • sůl a pepř
  • ostružiny krátce povařené s přírodním cukrem
  • máslo zpěněné s nasekanými vlašskými ořechy a strouhankou k podávání 

Postup:

1. V hrnci svařte 200 ml mléka se 75 g másla. Za stálého míchání vsypte 90 g krupice a míchejte, dokud se na dně hrnce nevytvoří bílý povlak. Hmotu přendejte do mísy, nechte 10 minut stát. Prošlehejte 1 vejce a 1 žloutek a spolu s 50 g najemno nasekaných vlašských ořechů je zapracujte do hmoty.

2. Těsto lehce osolte a opepřete. Nechte hodinu přikryté v lednici. Pak z něj udělejte 16 koulí a vložte je do vroucí osolené vody, stáhněte plamen, nechte 15 minut bublat.

3. Podávejte s ostružinami krátce povařenými s přírodním cukrem, případně i s máslem zpěněným s nasekanými vlašskými ořechy a strouhankou.

Tvarohové knedlíky s borůvkami

Suroviny:

  • 50 g másla
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 200–250 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • bio citronová kůra, nemusí být
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • meruňky
  • kostkový cukr, nemusí být
  • cukr, rozpuštěné máslo a tvaroh k podávání

Postup:

1. Z 50 g utřeného másla, 250 g měkkého tvarohu, hrubé mouky (asi 200–250 g, postupně dosypávejte), 1 vejce a špetky soli vypracujte těsto, můžete přidat i trochu bio citronové kůry. Chcete-li, aby bylo hodně nadýchané, přidejte ½ lžičky prášku do pečiva.

2. Plňte vypeckovanými meruňkami, do nichž můžete vložit cukr. Vařte ve vroucí osolené vodě 10–12 minut.

3. Podávejte s cukrem, rozpuštěným máslem a tvarohem.

Diskuze

Reklama