Taky milujete ovocné knedlíky? Vyzkoušejte je třikrát jinak!

Ovocné knedlíky patří na letní stůl
Zdroj: Pixabay
Ovocné knedlíky patří na letní stůlKdyž nemáte rádi tvaroh, posypte je kakaemMeruňky jsou oblíbenou náplní ovocných knedlíkůKnedlíky vařte ve vroucí osolené vodě+ 1 fotka+ 2 fotky

Co Čech, to milovník ovocných knedlíků. Ať už jsou jahodové, meruňkové, borůvkové či ostružinové, nikdy nemůžete šlápnout vedle. Pokud navíc budete obměňovat těsto a náplň, rozhodně se jich nepřejíte.

Redaktor
Redaktor 06. 08. 2018 11:25

Ovocné knedlíky patří mezi ta nejoblíbenější letní jídla, bez kterých si děti ani dospělí to pravé léto neumí představit. Vyzkoušet je můžete z odpalovaného, tvarohového nebo třeba kynutého těsta. Následně naplníte čerstvým nebo v zimě mraženým ovocem a česká klasika je na stole.

Kynuté knedlíky s borůvkami

Suroviny:

  • 10 g droždí
  • 2 lžičky cukru
  • 190 ml mléka
  • 1 lžička másla
  • 300 g hrubé mouky
  • ¼ lžičky soli
  • 1 žloutek
  • 400 g borůvek
  • kostkový cukr
  • tvaroh, případně i perník na strouhání
  • máslo na přelití, cukr na posypání

Postup:

1. Ohřejte mléko tak, abyste v něm udrželi malíček, ostatní suroviny nechte dojít pokojové teploty. Droždí rozdrobte a zalijte trochou mléka. Přidejte cukr a hrstku mouky. Nechte vzejít kvásek.

2. Prosejte mouku se solí, vlijte zbylé mléko s rozpuštěným máslem, žloutek a kvásek. Vypracujte tuhé těsto, nechte pod utěrkou vykynout. Pak ho rozdělte na stejné díly a naplňte borůvkami, příp. i ½–1 kostkou cukru. Náplň řádně zabalte, spoje zahlaďte. Knedlíky nechte nakynout na válu pod utěrkou. Chcete-li je mít kulaté, po chvíli je otočte.

3 Vařte v páře či v osolené vodě 6–8 minut, v půlce obraťte a odklopte. Vařené knedlíky sceďte a propíchejte vidličkou. Podávejte se strouhaným tvarohem, máslem a cukrem, případně i perníkem.

Ořechové knedlíčky s ostružinami

Suroviny:

  • 200 ml mléka
  • 75 g másla
  • 90 g krupice
  • 1 vejce a 1 žloutek
  • 50 g najemno nasekaných vlašských ořechů
  • sůl a pepř
  • ostružiny krátce povařené s přírodním cukrem
  • máslo zpěněné s nasekanými vlašskými ořechy a strouhankou k podávání 

Postup:

1. V hrnci svařte 200 ml mléka se 75 g másla. Za stálého míchání vsypte 90 g krupice a míchejte, dokud se na dně hrnce nevytvoří bílý povlak. Hmotu přendejte do mísy, nechte 10 minut stát. Prošlehejte 1 vejce a 1 žloutek a spolu s 50 g najemno nasekaných vlašských ořechů je zapracujte do hmoty.

2. Těsto lehce osolte a opepřete. Nechte hodinu přikryté v lednici. Pak z něj udělejte 16 koulí a vložte je do vroucí osolené vody, stáhněte plamen, nechte 15 minut bublat.

3. Podávejte s ostružinami krátce povařenými s přírodním cukrem, případně i s máslem zpěněným s nasekanými vlašskými ořechy a strouhankou.

Tvarohové knedlíky s borůvkami

Suroviny:

  • 50 g másla
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 200–250 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • bio citronová kůra, nemusí být
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • meruňky
  • kostkový cukr, nemusí být
  • cukr, rozpuštěné máslo a tvaroh k podávání

Postup:

1. Z 50 g utřeného másla, 250 g měkkého tvarohu, hrubé mouky (asi 200–250 g, postupně dosypávejte), 1 vejce a špetky soli vypracujte těsto, můžete přidat i trochu bio citronové kůry. Chcete-li, aby bylo hodně nadýchané, přidejte ½ lžičky prášku do pečiva.

2. Plňte vypeckovanými meruňkami, do nichž můžete vložit cukr. Vařte ve vroucí osolené vodě 10–12 minut.

3. Podávejte s cukrem, rozpuštěným máslem a tvarohem.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články