Tancuje nožem po slupce a zanechává dechberoucí umění

19. Května 2017
Každý kus vyřezá Gaku za pár minut. Musí – ovoce se rychle kazí.
Zdroj Gaku/Thisiscolossal.com
Co se vám vybaví, když se řekne ovoce a zelenina? Zřejmě přívlastky jako zdravé, plné vitaminů a především k jídlu. Pro Japonce s pseudonymem Gaku představují plochu pro kreativní vyžití. Opracovává je podobně jako sochař kamen… a vyřezává do nich působivé vzory.

Aby mohl vytvářet umění, musí jen zajít do obchodu s ovocem nebo zeleninou. Druhý a zároveň poslední nezbytný předmět už má doma.

Gaku mistrně ovládá techniku vyřezávání ovoce a zeleniny nožem x-acto. V Japonsku nese tato činnost tradici a místní ji nazývají „mukimono“. Zajdete-li tam do nějaké luxusní restaurace, snadno se přihodí, že vám na přílohovém talíři přistane třeba mrkev vyřezaná do tvaru králíka.

Jak díla tohoto detailisty napovídají už od pohledu, tvarování potravin pomocí speciálního malého nožíku není jen tak. Je třeba pracovat rychle – ovoce podléhá oxidaci a brzy mění barvu.

Dle předpokladů tak zručný Gaku zhotovuje svá díla během pár minut.

Gaku/Thisiscolossal.com

To vyvolává údiv vzhledem k detailním a náročným vzorům. Na ovoci a zelenině, které prošly pod jeho rukama, se objevují květiny, šupinky i geometrické obrazce. Vše pramení z tradiční japonské kultury.

Nelze skrývat lítost nad krátkou životností těchto řezeb. Na otázku, co s nimi dělá, odpověděl jednoduše: „Sním je.“

Pokud byste toužili proniknout do tajů vyřezávání ovoce a zeleniny, začněte s banánem, radí autor. Je levný, měkký a lze s ním fantasticky pracovat.

Podívejte se na ukázku „pomíjivého“ zručného umění Japonce v galerii.

Zdroj: Colossal

Diskuze

Reklama