Brambory ube: Tato přírodní ingredience promění každé jídlo v magicky fialové

Ube, brambory, fialová
Zdroj: Pixabay.com

Barvení pokrmů přírodními ingrediencemi je trendem – vzpomeňme třeba na zelený matcha palačinkový dort či cokoliv rudého, co má na svědomí červená řepa. S touto fialovou bramborou se barevná paleta jídel rozroste o další přitažlivý odstín.

Jana Jánská
Jana Jánská 14. 11. 2016 10:01

Jde o tzv. ube, tedy fialové sladké brambory. Někdy je najdete i pod českým názvem „smldinec křídlatý“, v Čechách, potažmo v Evropě, je ale seženete obtížně. Svou popularitu si totiž vydobyly na druhém konci světa – na Filipínách.

To díky svítivě fialové barvě, kterou má brambora pod popelavou slupkou. Filipíncům netrvalo dlouho, aby pochopili, že tento půvabný odstín může oblíbeným pokrmům dodat překvapivý vzhled.

Fialové těstoviny

Na souostroví tak letí fialové těstoviny, koláče a především zmrzliny. Namísto celých hlíz však Filipínci raději používají jejich extrakt nebo džem – není snadné je zpracovat. Na trhu je seženete ale i v prášku a vše koupíte online.

A jak brambory ube chutnají? Sladce, jako batáty. Podle serveru The Huffington Post mají některé z nich téměř květinovou vůni.

Není divu, že tyto hlízy Filipínci s oblibou přidávají do dezertů. Zmínka o fialové zmrzlině už tu padla, nemůžeme ale opomenout ani halo halo – zmrzlinu nacucanou kondenzovaným mlékem, na kterou se perfektně hodí právě poleva z ube.

Tandem s kokosem

Populární je ale i ube halaya, fialový džem, který se jí sám o sobě jako dezert nebo se přidává do jiných pokrmů. Dokonalý tandem pak tvoří s kokosem, což je důvod, proč je většina filipínských dezertů spojením ube s macapuno – neuvěřitelně jemnou dužinou z mutovaných kokosů.

Sladké brambory ube na našem trhu seženete obtížně. Dobrou zprávou je, že fialové hlízy pomalu expandují do světa, kde s nimi šéfkuchaři začínají experimentovat. Sociální sítě už tak mohly být svědky obrázků fialových donutů, cupcaků i palačinek.

Zdroj: The Huffington Post

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články