Tekuté štěstí nebo nápoj lásky. Namíchejte si drink podle Harryho Pottera. A ochutnejte Hagridovy griliášové hrudky!

Potřebujete změnit identitu? Žádný problém. Najdete tu i recept na mnoholičný lektvar.
Zdroj: Lauren Zaser/Justine Zwiebel/Buzzfeed.com

Přesně před 20 lety vyšla kniha, na jejímž přebalu byl obrýlený kluk s klikatou jizvou na čele. Jmenoval se Harry Potter. To ale sotva někdo věděl. A už vůbec, že jde o mladého čaroděje, jehož příběhy budou později fascinovat miliony lidí na celém světě. Na počest tohoto výročí jsme pro vás přichystali 8 receptů na nejpopulárnější kouzelné lektvary. A jako bonus ten na (neprávem) neoblíbené Hagridovy sušenky!

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 26. 06. 2017 13:25

1. Jednorožčí krev

Lauren Zaser/Justine Zwiebel/Profimedia.cz

Počet porcí: 1

Ingredience:

44 ml stříbrné tequily + 44 ml bezového likéru St. Germain + 30 ml citronové šťávy

Postup:

Přidáme všechny ingredience do šejkru spolu s ledem a divoce karbujeme 20 vteřin. Směs přelijeme do sklenice na šampaňské ve tvaru misky (typ Coupe).

***

2. Chloupkův dryák

Lauren Zaser/Justine Zwiebel/Wikia.com

Počet porcí: 1

Ingredience:

44 ml tequily + ½ hrnku rajčatového džusu + 1 lžíce limetkové šťávy + 1 lžíce worcestrové omáčky + 1 lžička tabaska + 350 ml mexického piva (jako Corona nebo Modelo) + 2 lžíce košer soli + ½ lžičky chilli prášku + 1 řapík celeru

Postup:

Smícháme tequilu, jablečný džus, limetkovou šťávu, worcestrovou omáčku a tabasko. V jiné míse spojíme sůl a chilli. Z limetky odkrojíme plátek a potřeme jí okraj sklenice kolem dokola. Ten smočíme ve směsi soli a chilli tak, aby zůstala na vnějším okraji sklenice. Sklenici zpola naplníme ledem, přidáme rajčatovou směs, dobře promícháme a zalijeme pivem. Dozdobíme řapíkem, který může posloužit namísto míchátka.

***

3. Máslový ležák

Lauren Zaser/Justine Zwiebel/Warnerbros.com

Počet porcí: 6 až 8

Ingredience:

Na karamelovou omáčku (můžete i koupit v obchodě):

4 lžíce slaného másla + ¾ hrnku třtinového cukru + 2 lžíce a ¼ hrnku šlehačky + 1 lžička vanilkového extraktu

Na máslový ležák:

6 až 8 lžic karamelové omáčky + 3 hrnky jablečného cideru + 2 hrnky zázvorového piva + šlehačka na ozdobu + 1 hrnek bourbonu (libovolné)

Postup:

Nejprve si připravíme karamelovou omáčku. V hrnci se silným dnem necháme rozpustit na středním plameni máslo a cukr. Jakmile se máslo rozpustí, šleháním vmícháme 2 lžíce šlehačky. Přivedeme k varu a vaříme 4 minuty, dokud směs neztmavne. Nezapomeneme ji tu a tam promíchat.

Vypneme plotnu a pečlivě vmícháme zbývající ¼ hrnku šlehačky a vanilkový extrakt. Neseškrabáváme stěny, připálený karamel by pokazil chuť omáčky.

Zahřejeme cider, bourbon a karamelovou omáčku tak, aby od směsi šla pára. Odstavíme a vmícháme zázvorové pivo. Rozdělíme do hrnků a dozdobíme šlehačkou.

***

4. Vlkodlačí lektvar

Lauren Zaser/Justine Zwiebel/Profimedia.cz

Počet porcí: 1

Ingredience:

44 ml skotské whiskey + 44 ml kořeněného alkoholu Fernet Branca + Coca-Cola

Postup:

V šejkru divoce promícháme whiskey a ferneta (alespoň 20 sekund) a směsí přelijeme ledové kostky ve sklenici na whisky. Dochutíme Coca-Colou.

***

5. Fénixovo pero

Lauren Zaser/Justine Zwiebel/Profimedia.cz

Počet porcí: 1

Ingredience:

60 ml vínového aperitivu Lillet Blanc + 44 ml Campari + 30 ml čerstvě vymačkané šťávy z grepu + sodovky

Postup:

Smícháme Lillet Blanc, Campari a grepový džus v koktejlové šejkru s ledem. Naplníme sklenici typu collins kostkami ledu, přecedíme do ní alkoholovou směs a zalijeme sodovkou.

***

6. Mnoholičný lektvar

Lauren Zaser/Justine Zwiebel/Wikia.com

Počet porcí: 1

Ingredience:

44 ml ginu + 44 ml zeleného džusu (připravíte ze zelené ingredience, jako je špenát, kapusta nebo okurka, citrusu a alespoň jednoho sladkého ovoce, jako je ananas nebo jablko) + 15 ml limetkové šťávy + 7-Up nebo Sprite + 30 ml bylinného likéru Chartreuse (libovolné)

Postup:

Všechny přísady smícháme v šejkru spolu s ledem. Můžeme zředit sodovkou, pokud na nás směs bude příliš silná.

***

7. Felix Felicis (Tekuté štěstí)

Lauren Zaser/Justine Zwiebel/Thingling.com

Počet porcí: 1

Ingredience:

8 ml vychlazeného sirupu (cukr horkem rozpuštěný ve vodě) + 8 ml citronové šťávy + 44 ml zázvorového piva + šampaňské nebo šumivé víno

Postup:

Smícháme sirup a citronovou šťávu a přelijeme do úzké skleničky na šampaňské. Přidáme zázvorové pivo a doplníme šampaňským. Nebo šumivým vínem.

***

8. Amorův šíp (Nápoj lásky)

Lauren Zaser/Justine Zwiebel/Playbuzz.com

Počet porcí: 20

Ingredience:

½ l čerstvých malin + 1 hrnek čerstvých semínek z granátového jablka + 4 hrnky převařené a vychlazené vody + ledové kostky + 750 ml Aperolu + 4 hrnky šťávy (džusu) z granátového jablka + 2 hrnky ginu + 2 lahve (750 ml) vychlazeného růžového šumivého vína

Postup:

Na dno koláčové formy nebo formy na bábovku rozprostřeme maliny a semínka z granátového jablka. Přidáme ledové kostky a přilijeme převařenou a vystydlou vodu tak, aby pouze zakryla led (netřeba používat všechnu vodu). Vložíme formu do mrazáku a necháme přes noc zmrznout.

Smícháme Aperol, šťávu z granátového jablka a gin ve velké míse. Naplníme směsí sklenice, dolijeme růžovým vínem a přidáme led s malinami a granátovým jablkem.

***

BONUS:

Hagridovy neoblíbené griliášové hrudky

Profimedia.cz

Bradavický klíčník a šafář je servíroval Harrymu, Ronovi a Hermioně ve svém srubu na svažitém pozemku. Protože se ale nedaly rozžvýkat (v angličtině se jmenují „rock cakes“, tedy doslova „sušenky tvrdé jako skála“), všichni tři kamarádi se z jejich ochutnávky pokaždé snažili vyvléknout.

Podle všeho ale vůbec nebyly nechutné, ale jen přepečené, míní Kate Young, foodblogerka, co plní svůj blog The Little Library Café recepty inspirovanými knižními příběhy. A tak se rozhodla podpořit Hagridovu obratnost v kuchyni receptem na jeho oblíbenou sladkost, která při dodržení několika zásad chutná skvěle.

Počet porcí: 8

Ingredience:

250 g hladké mouky + 75 g světle hnědého cukru + 2 lžičky kypřicího prášku + špetka soli + 125 g nesoleného másla + 75 g sušených třešní + 125 g rozinek + kůra z jednoho citronu + 1 vejce + 3 lžíce nízkotučné smetany (cca 18 %) + 1 lžička vanilky + 25 g krupicového cukru

Postup:

Předehřejeme si troubu na 160 °C. Smícháme mouku, cukr, kypřicí prášek a sůl. Zapracujeme rukama máslo – směs by měla připomínat drobenku. Vmícháme sušené ovoce a kůru z citronu.

Společně vyšleháme vejce, smetanu a vanilku. Vmícháme do suchých ingrediencí a zpracováváme těsto nejprve pomocí vidličky a poté rukama. Těsto připravujeme tak dlouho, dokud nezmizí hrudky, ale nikoliv déle, abychom ho nepřemíchali.

Těsto rozdělíme na 8 částí a vytvoříme z nich na pečícím papíře sušenky. Nehledíme příliš na dokonalý tvar ani hladký povrch – myslíme na to, že autor původního receptu je obr s velkými prsty i dlaněmi, které si na jemnou práci s těstem příliš nepotrpí. Pečeme 12 až 15 minut dozlatova.

Zdroj: The Guardian / BuzzFeed

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články