Teplé jídlo z vypnuté mikrovlnky? Díky tomuto primitivnímu triku nevychladne

Teplé jídlo z vypnuté mikrovlnky? Díky tomuto primitivnímu triku nevychladne

Jak uchovat jídlo teplé, aby přečkalo do doby, než na něj přijde chuť? Je to tak jednoduché, že to zvládne i předškolák.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 30. 01. 2018 20:16

Jdete na narozeninovou oslavu načas, abyste oslavence i hosty potěšili domácím pokrmem v té nejlepší tepelné kvalitě. Jenže plán se začne rychle bortit – gratulanti si usmyslí, že nejdřív oslavenci popřejou, dají si aperitiv na jeho počest a… Vy mezitím proklínáte hodiny strávené přípravou jídla, co je studené na vyhození.

Tento scénář dost možná opisuje nějakou z vašich nemilých zkušeností. Tak co kdybychom ho trochu poupravili?

Přivítáte se s hostitelem a ještě před blahopřáním umístíte horký pokrm do mikrovlnky. Tu zavřete, ale nezapnete. Jdete se bavit s ostatními. Jakmile přijde chuť, vytáhnete svůj gastronomický výtvor z trouby. A servírujete ho s náležitou pýchou – pára od něj totiž stále stoupá.

Gnowfglins.com

Dobrý úmysl bakterie nezahubí

Všichni víme, co udělá mikrovlnná trouba s jídlem při ohřevu – na povrchu ho opatří nehezkou krustou a často jej roznese i mimo talíř. Přitom ji ani není třeba zapínat. Sama o sobě funguje coby tepelný izolant.

Až tedy budete potřebovat uchovat pokrm teplý, stačí za ním jen zaklapnout dvířka mikrovlnky. Nenechávejte ho tam ale příliš dlouho. Malé prostory tohoto kuchyňského pomocníka skvěle nahrávají tvorbě bakterií. Pokud je jídlo teplejší než 30 °C, vyjměte ho do hodiny. Při nižších teplotách máte dvojnásobný čas.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články