Teplé počasí rajčatům svědčí a vy už možná nevíte, co s nimi. Vyzkoušejte 3 snadné recepty, které vám pomohou bohatou úrodu zpracovat

22. Srpna 2018
Lucie Trávníčková
Naložená rajčata v oleji si zamilujete
Zdroj Pixabay
Témata: rajčata , sušení , olej , zelenina
Krásné prosluněné letní dny zrání rajčat vysloveně prospívají, proto se není co divit, že se pod jejich červenými plody keříky jen prohýbají.
Reklama

Sladká rajčátka jsou oblíbená pro svoji vynikající chuť, velký obsah vitamínů a minerálních látek a také pro mnoho variant zpracování. Nemějte tedy strach, že je budete muset vyhazovat.

Vyzkoušejte pro začátek následující tři snadné a velmi chutné recepty, díky kterým si budete moci tuto oblíbenou a zdravou zeleninu dopřát po celý rok. 

Nakládaná rajčata s bylinkami

Suroviny:

½ kg menších rajčat 

300 ml rostlinného oleje

2 lžíce olivového oleje

čerstvé bylinky (tymián, oregano či rozmarýn)

lžička soli

lžička cukru

Postup:

Nejprve rajčata omyjte a rozkrojte. Následně vydlabejte dužinu a ještě jednou přepulte, aby vám vznikly z každého rajčete 4 díly. Předehřejte troubu na 150 stupňů Celsia a vyložte plech pečícím papírem. Rajčata na plech naskládejte řezem vzhůru, pokapejte olivovým olejem, posolte a ocukrujte je. Vložte do rozpálené trouby. Pečte 30 minut, poté teplotu trouby snižte na 70 stupňů Celsia a pečte cca 10 hodin s lehce pootevřenými dvířky. Rajčata by se měla v troubě pomalu usušit. Když jsou rajčata zcela suchá, můžete jimi začít plnit sklenice. Do čisté sklenice opatrně vkládejte rajčata a prokládejte je čerstvými bylinkami. Na závěr vše zalijte horkým rostlinným olejem a dobře utěsněte. Rajčata skladujte na tmavém a chladném místě. Ve sklenici by měla vydržet cca 3 týdny.

Zelenina a bylinky, které vám nesmí doma chybět. Vypěstovat je můžete i v paneláku

Sterilovaná rajčata

Suroviny:

1 kg čerstvých rajčat

Postup:

Rajčata důkladně omyjte a rozkrájejte na čtvrtiny. Hned poté jimi naplňte čisté sklenice. Nebojte se je do sklenic pořádně natlačit, víc se jich tam vejde a budou mít lepší chuť. Nejlepší je, když jsou naložena pouze ve vlastní šťávě, a proto v tomto receptu nezmiňujeme žádný nálev. Rajčata si tak zachovají vlastní chuť a hodí se do každého jídla. Sklenice dobře zavíčkujte a sterilujte klasickým způsobem na 90 stupňů Celsia asi 30 minut. Pokud jste postupovali správně, pak by vám rajčata měla vydržet až dva roky.

Omáčka z pečených rajčat

Suroviny:

10 menších rajčat

1 balení rajského protlaku

1 cibuli

2 stroužky česneku

olivový olej

hrst čerstvých bylinek (tymián, petrželka a bazalka)

sůl

pepř

chilli

Postup:

Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Rajčata omyjeme, rozčtvrtíme a řezem vzhůru je poklademe na plech vyložený pečícím papírem. Posolíme je, opepříme a přidáme trošku chilli. Pokapeme olivovým olejem a posypeme tymiánem. Vložíme do trouby a pečeme cca 30 minut. Mezitím na oleji zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli a přidáme na plátky nakrájený česnek. Minutu prohříváme a poté vše zalijeme protlakem. Na závěr přidáme pečená rajčata i s vypečenou šťávou. Vaříme cca 25 minut na středním plameni. Hotovou omáčku můžeme propasírovat nebo rajčata v hrnci jednoduše rozmixovat. Vše dochutíme solí a pepřem. Přidáme kapku olivového oleje a čerstvě nakrájené bylinky. Podáváme s kvalitními těstovinami a nastrouhaným parmazánem.

Diskuze

Reklama