Teplé počasí rajčatům svědčí a vy už možná nevíte, co s nimi. Vyzkoušejte 3 snadné recepty, které vám pomohou bohatou úrodu zpracovat

Naložená rajčata v oleji si zamilujete
Zdroj: Pixabay
Omáčka z čerstvých rajčat a kvalitní těstoviny, co může být lepšíhoRajčata s bylinkami se hodí ke grilovanému masuSušená rajčata můžete používat celou zimuNaložená rajčata v oleji si zamilujete+ 1 fotka+ 2 fotky

Krásné prosluněné letní dny zrání rajčat vysloveně prospívají, proto se není co divit, že se pod jejich červenými plody keříky jen prohýbají.

Redaktor
Redaktor 22. 08. 2018 09:52

Sladká rajčátka jsou oblíbená pro svoji vynikající chuť, velký obsah vitamínů a minerálních látek a také pro mnoho variant zpracování. Nemějte tedy strach, že je budete muset vyhazovat.

Vyzkoušejte pro začátek následující tři snadné a velmi chutné recepty, díky kterým si budete moci tuto oblíbenou a zdravou zeleninu dopřát po celý rok. 

Nakládaná rajčata s bylinkami

Suroviny:

½ kg menších rajčat 

300 ml rostlinného oleje

2 lžíce olivového oleje

čerstvé bylinky (tymián, oregano či rozmarýn)

lžička soli

lžička cukru

Postup:

Nejprve rajčata omyjte a rozkrojte. Následně vydlabejte dužinu a ještě jednou přepulte, aby vám vznikly z každého rajčete 4 díly. Předehřejte troubu na 150 stupňů Celsia a vyložte plech pečícím papírem. Rajčata na plech naskládejte řezem vzhůru, pokapejte olivovým olejem, posolte a ocukrujte je. Vložte do rozpálené trouby. Pečte 30 minut, poté teplotu trouby snižte na 70 stupňů Celsia a pečte cca 10 hodin s lehce pootevřenými dvířky. Rajčata by se měla v troubě pomalu usušit. Když jsou rajčata zcela suchá, můžete jimi začít plnit sklenice. Do čisté sklenice opatrně vkládejte rajčata a prokládejte je čerstvými bylinkami. Na závěr vše zalijte horkým rostlinným olejem a dobře utěsněte. Rajčata skladujte na tmavém a chladném místě. Ve sklenici by měla vydržet cca 3 týdny.

Sterilovaná rajčata

Suroviny:

1 kg čerstvých rajčat

Postup:

Rajčata důkladně omyjte a rozkrájejte na čtvrtiny. Hned poté jimi naplňte čisté sklenice. Nebojte se je do sklenic pořádně natlačit, víc se jich tam vejde a budou mít lepší chuť. Nejlepší je, když jsou naložena pouze ve vlastní šťávě, a proto v tomto receptu nezmiňujeme žádný nálev. Rajčata si tak zachovají vlastní chuť a hodí se do každého jídla. Sklenice dobře zavíčkujte a sterilujte klasickým způsobem na 90 stupňů Celsia asi 30 minut. Pokud jste postupovali správně, pak by vám rajčata měla vydržet až dva roky.

Omáčka z pečených rajčat

Suroviny:

10 menších rajčat

1 balení rajského protlaku

1 cibuli

2 stroužky česneku

olivový olej

hrst čerstvých bylinek (tymián, petrželka a bazalka)

sůl

pepř

chilli

Postup:

Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Rajčata omyjeme, rozčtvrtíme a řezem vzhůru je poklademe na plech vyložený pečícím papírem. Posolíme je, opepříme a přidáme trošku chilli. Pokapeme olivovým olejem a posypeme tymiánem. Vložíme do trouby a pečeme cca 30 minut. Mezitím na oleji zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli a přidáme na plátky nakrájený česnek. Minutu prohříváme a poté vše zalijeme protlakem. Na závěr přidáme pečená rajčata i s vypečenou šťávou. Vaříme cca 25 minut na středním plameni. Hotovou omáčku můžeme propasírovat nebo rajčata v hrnci jednoduše rozmixovat. Vše dochutíme solí a pepřem. Přidáme kapku olivového oleje a čerstvě nakrájené bylinky. Podáváme s kvalitními těstovinami a nastrouhaným parmazánem.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články