Tesco se rozhodlo připomenout staré a stále skvělé recepty našich babiček a prababiček. Nechte si chutnat

Dobrou chuť
Dobrou chuťTesco se rozhodlo připomenout staré a stále skvělé recepty našich babiček a prababiček. Nechte si chutnat

Každý má jistě doma někde na kusu papíru založeném v kuchařce recept po mamince, babičce či prababičce. Při slavnostní rodinné události pak vzácný recept vytáhneme a připravíme pro své nejbližší léty prověřenou delikatesu. Společnost Tesco chce připomenout takovéto recepty, které ukazují, jak se vařilo před sto lety a vyzývá své zákazníky, aby jí recepty na tradiční rodinné pochoutky posílali. 100 nejlepších receptů se pak objeví ve speciální kuchařce. Touto aktivitou chce společně se zákazníky oslavit i 100leté výročí od vzniku samostatného Československa. Tváří kampaně se stala herečka Jaroslava Obermaierová.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 28. 06. 2018 19:43

Příběhy psané s chutí – 100leté recepty, to je název nové aktivity společnosti Tesco, která chce připomenout tradiční české recepty, které se dědí z generace na generaci. „Chceme touto cestou oživit možná už zapomenuté recepty z naší historie a společně s našimi zákazníky oslavit 100leté výročí založení Československa,“ vysvětlil Patrik Dojčinovič, výkonný ředitel Tesco pro Českou republiku.

Na webové stránce https://itesco.cz/hello/100-lete-recepty/ mohou soutěžící snadno vložit svůj rodinný recept, společně s jeho fotografií a příběhem, který se k němu váže. Až do konce srpna pak bude probíhat soutěž. Každý týden budou oceněni autoři tří receptů s nejvyšším počtem lajků. Ti získají poukázky na nákup v obchodech Tesco.

Jednou z tváří této kampaně se stala i oblíbená herečka a vášnivá kuchařka Jaroslava Obermaierová, která nemohla chybět při slavnostním zahájení. „Já vařím ráda, nejraději dělám omáčky, ty mě opravdu baví. Nikdy mi nepřirostla k srdci jídla, na která potřebuji spousty ingrediencí. Jednak je nemám doma a než bych je sehnala, tak by mě chuť na vaření přešla. Vařím tak, jak mě to kdysi doma naučili, ale snažím se jídla trochu odlehčit,“ popsala Jaroslava Obermaierová svůj vztah k vaření. A přidala ještě jednu kulinářskou vzpomínku ze svého dětství: „Když jsem byla malá, moc masa se tenkrát nejedlo. Jednak bylo málo peněz a masa bylo také pomálu. A tenkrát nám babička dělala škubánky polévané horkými povidly. Určitě do nich i pro lepší chuť přidávala trošku rumu. Zkuste to, je to fakt žraso.“

Při příležitosti slavnostního zahájení kampaně připravil šéfkuchař restaurace Pivovar u Supa Radek Vlasák menu, které zachycovalo průřez českou kuchyní za uplynulých 100 let. „Recepty a jídla z období první republiky byly hodně podobné francouzské kuchyni, používaly se například hojně bylinky, což je trend, který se nyní opět vrací,“ říká Radek Vlasák, který je zároveň jedním z členů odborné poroty, jež bude vybírat 100 nejlepší receptů, které se následně objeví v kuchařce. Pro hosty si pak šéfkuchař připravil následující čtyřchodové menu:

Předkrm: Račí polévka s estragonovým svítkem

Hlavní jídlo: Šneci dušení s ječnými kroupami a libečkem

Pečené hovězí žebro s klíčeným hrachem, bramborovou kaší a kvašeným zelím

Dezert: Čerstvé maliny se šlehanou zakysanou smetanou

Více o soutěži a pravidlech naleznete na stránce: https://itesco.cz/hello/100-lete-recepty/

 

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články