Tiramisu, raw borůvkový dort nebo želé s vodkou: 5 nejlepších nepečených dezertů pro horké letní dny

Jednoduché prokládané moučníky se vyrábí po celém světě, zářným příkladem je italské tiramisu z cukrářských piškotů a mascarpone.
Zdroj: Pixabay.com
V těchto horkých letních dnech se určitě nikomu z vás nechce trávit čas u rozpálené trouby. Pokud se i přesto nechcete obejít bez moučníků, zkuste jejich nepečenou variantu.Oblíbené piškotové dortíky k nám dorazily nejspíše z Itálie po vzoru známého tiramisu. Tahle verze "Letního piškotového dortíku" vám ho jistě připomene.Kombinace kávy a smetanového sýra si rychle našla své příznivce po celém světě. Ale dejte si pozor na české náhražky. Opravdové tiramisu totiž připravíte jedině s mascarpone.Lehký nepečený dort s mascarpone a ovocem vám zaručeně bude chutnat. Navíc není náročný na přípravu.+ 2 fotky+ 3 fotky

V těchto horkých letních dnech se určitě nikomu z vás nechce trávit čas u rozpálené trouby. Pokud se i přesto nechcete obejít bez moučníků, zkuste jejich nepečenou variantu. V Čechách jsou nepečené dezerty velmi oblíbené. Piškoty prokládané zakysankou a ovocem svou jednoduchostí dostanou snad každého. Tak proč si neužít sladké léto a navíc téměř bez práce?

Eva Jeřábková
Eva Jeřábková 02. 08. 2018 21:54

Jednoduché prokládané moučníky se vyrábí po celém světě, zářným příkladem je italské tiramisu z cukrářských piškotů a mascarpone nebo oblíbené trifle, kde se vrství předpřipravený piškot, oblíbený krém a ovoce do velké skleněné mísy, aby vynikly jednotlivé vrstvy.

Bez pečení můžete dokonce připravit i slavnostní dort. A současným hitem jsou raw dezerty.

 

1. Letní piškotový chlebíček

Oblíbené piškotové dortíky k nám dorazily nejspíše z Itálie po vzoru známého tiramisu. Tahle verze vám ho jistě připomene.

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

375 g mascarpone 

160 ml + 250 ml navíc smetany (30%) 

2 lžíce přírodního krupicového cukru 

18 ks cukrářských piškotů 

250 ml dezertního vína

250 g jahod, očištěných a nakrájených na plátky 

300 g čerstvých malin 

1 lžíce prosátého moučkového cukru  

Postup:

Mascarpone, 160 ml smetany a cukr ušlehejte, až se vytvoří měkké špičky. Dejte stranou. Chlebíčkovou formu o rozměrech 13 x 30 cm vyložte fólií a tu nechte  přečnívat přes okraje. Polovinu piškotů namočte do vína a rozložte po dně.

Pokryjte polovinou jahod a malin, potřete polovinou ušlehaného mascarpone (vyšleháním bude nadýchané) a vrstvy zopakujte. Poslední vrstvu tvoří piškoty. Navrch přetáhněte fólií a na ni položte něco těžkého, třeba konzervy, abyste dezert zatížili. Nechte nejméně 8 hodin, lépe přes noc, chladit. Vyklopte a podávejte přelité lehce ušlehanou zbylou smetanou.

2. Tiramisu

Kombinace kávy a smetanového sýra si rychle našla své příznivce po celém světě. Ale dejte si pozor na české náhražky. Opravdové tiramisu totiž připravíte jedině s mascarpone.

Doba přípravy: 2 hodiny 

Ingredience:

200 ml silného espressa 

50 ml amaretta 

2 ks žloutku 

50 g krupicového cukru 

500 g mascarpone 

100 ml smetany ke šlehání 

20 ks cukrářských piškotů 

2 lžíce kakaového prášku 

Postup:

Připravte si espresso nebo silnou kávu podle svých možností. Postačí i rozpustná. Smíchejte ji s amarettem a nalijte do větší misky.

Žloutky s cukrem smíchejte v ohnivzdorné misce a šlehejte ve vodní lázni. Když směs zesvětlá a zhoustne, máte hotovo. Sundejte misku z vodní lázně, a pokud není skleněná, zchlaďte ji, ať se žloutky nepřehřívají.

Rozmíchejte mascarpone a pomalu do něj přidávejte žloutkový krém. Pečlivě vyšlehejte, aby se obě hmoty spojily. Ušlehejte šlehačku a přimíchejte ji k mascarpone se žloutkovým krémem. Snažte se zachovat vzduchové bublinky. Jde vám přece o lehký, nadýchaný krém.

Nachystejte si hranatou misku nebo pekáček a můžete se pustit do skládání piškotů. Cukrářské piškoty namáčejte do kávy s amarettem a skládejte je vedle sebe do pekáče.

Když spotřebujete polovinu piškotů, přelijte je polovinou krému. Vyskládejte na něj druhou vrstvu namočených piškotů a přelijte je zbylým krémem.

Přes sítko poprašte tiramisu kakaem a nechte v lednici alespoň tři hodiny chladit.

3. Čokoládová placka s mascarpone a ovocem

Lehký nepečený dort s mascarpone a ovocem vám zaručeně bude chutnat. Navíc není náročný na přípravu.

Doba přípravy: do hodiny

Ingredience:

Korpus:

250 g rozdrobených zázvorovo-oříškových sušenek

200 g rozpuštěné hořké tmavé čokolády 

Náplň:

500 g mascarpone 

šťáva a nastrouhaná kůra ze dvou limetek

3–4 zarovnané lžíce moučkového cukru 

3 lžíce hladkého malinového džemu 

1 ks oloupaného a nasekaného manga

125 g malin 

dortová forma 20 cm v průměru, vyložená potravinovou fólií

Postup:

Nadrobené sušenky smíchejte s rozpuštěnou čokoládou a dobře promíchejte tak, aby se kousky obalily v čokoládě. Vlijte směs do formy a obrácenou lžící ji pevně vmačkejte na strany a dno. Formu chlaďte, dokud čokoláda neztuhne.

Vyjměte korpus z formy, opatrně odstraňte fólii a položte jej na servírovací talíř.

Vyšlehejte dohromady mascarpone, šťávu a kůru z jedné limety, moučkový cukr a směs nalijte na korpus.

Našlehejte džem s 1 lžící vařící vody pro zjemnění, potom vmíchejte mango a maliny. Naneste ovocnou směs lžící na krém a poprašte zbylou limetovou kůrou.

4. Želé z krvavého grapefruitu a vodky s malinami

Proč si nepřipravit pro slavnostní den netradiční pití ve formě želé? Hosty určitě zaujme a účinky má stejné jako v tekuté formě.

Doba přípravy: do 2 hodin

Ingredience:

1/2 hrnku vody 

2 lžíce želatiny v prášku 

2 hrnky šťávy z krvavého grapefruitu 

100 g cukru krupice 

1/4 hrnku vodky 

čerstvé maliny a malinový sorbet

Postup:

Do malé misky dejte vodu, přidejte želatinu a nechte ji nasáknout. Do malého hrnce dejte grapefruitovou šťávu, přisypte cukr a na mírném ohni nechte cukr úplně rozpustit.

Do horké šťávy přidejte želatinu a míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Sundejte z plotny a nechte vychladnout. Vmíchejte vodku.

Želatinovou směs nalijte do formiček a nechte v lednici ztuhnout.

5. Raw borůvkový dort

Přírodní rozpustná vláknina jménem psyllium má oproti tradiční želatině spoustu skvělých účinků. Raw kaše jsou díky ní daleko jemnější a krémovější.

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Ingredience:

1 hrnek datlí 

1 hrnek mandlí 

1 špetka soli

240 g kešu 

2 lžíce citronové šťávy

6 lžic kokosového oleje

120 ml kokosového mléka

4 lžíce medu nebo javorového sirupu

50 g borůvek 

1 lžička psyllia

Postup:

Datle zalijte vařící vodou a nechte 15 minut odstát. Do mixéru přesuňte mandle a promixujte je nadrobno. Přidejte slité datle a rozmixujte v pastu. Pastu natlačte do dortové formy vyložené pečicím papírem a odložte do mrazáku.

Kešu, namočené přes noc ve vodě, slijte a dejte do mixéru. Přidejte citronovou šťávu, kokosový olej, kokosové mléko, med a borůvky a mixujte 5 minut, dokud nebude ze všeho hladký krém. Pokud máte psyllium, namočte ho na 2 minuty do pěti lžic vody a počkejte, dokud se z něj nestane gel. Dvě lžičky pak přidejte do směsi a promixujte dohladka. Celý krém nalijte na základ a dejte do mrazáku aspoň na 4 hodiny.

Přesuňte dvě hodiny před podáváním do lednice a před servírováním ho nechte odpočívat venku tak deset minut.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články