Toto ovoce má tolik cukru jako 2 donuty s polevou

Bohaté na živiny, ale i cukry. Ne všechny druhy ovoce jsou zcela prospěšné.
Zdroj: Thabakermama.com
Zdravý jídelníček by měl obsahovat ovoce, hlásí výživoví poradci i lifestylové magazíny. Moc se ovšem nemluví o tom, že některé kusy obsahují velké množství cukru.Jeden z nich má v sobě dokonce tolik cukru, co dva donuty s polevou!Výživová poradkyně Stephanie Middleberg proto doporučuje mít po ruce tzv. ovocnou pyramidu, která prozrazuje, kolik cukru které ovoce má.Skvělým  zdrojem vitaminů jsou také bobule, protože obsahují jen od 5 do 15 gramů cukru na hrnek.+ 4 fotky+ 5 fotek

Co znamená „jíst zdravě“? Většina z nás si pod tím nejspíš představí zařazení zeleniny a ovoce do jídelníčku. Jen málokdo ale vezme v potaz, že některé ovoce obsahuje opravdu velké množství cukru. A někdy i tolik, co dva donuty s polevou!

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 23. 11. 2016 16:15

Server Well + Good tedy oslovil Stephanie Middleberg, aby nám pomohla se zorientovat v tom, jaké ovoce je z hlediska obsaženého cukru vhodné a proč. Specialistka v oblasti výživy prosazuje pravidelnou konzumaci ovoce. Připouští však, že existuje riziko jeho předávkování.

Doporučuje tedy mít při ruce tzv. ovocnou pyramidu, díky níž rychle získáme přehled o množství cukru v různém ovoci. Nejníže se nachází nejméně sladké ovoce, na vrcholku to s největším obsahem fruktózy. Jak se to tedy má s jednotlivými kousky?

Hannah Packer/Wellandgood.com

Avokádo má zelenou

Toužíte-li dostat do svého těla vitaminy prostřednictvím ovoce, uděláte nejlíp, pokud sáhnete po avokádu – má jen něco málo přes 1 gram cukru na hrnek. Nachází se tak nejníže v ovocné pyramidě. Kromě toho vaše tělo vyživí díky obsahu vlákniny a zdravých tuků.

Výborné jsou rovněž bobule, zažívající aktuálně svou největší slávu. To díky rozmachu tzv. superpotravin. Bobule jsou „super“, neboť mají velké zásoby antioxidantů a minimum cukru – s hrnkem malin do sebe vpravíte jen 5 gramů cukru, s jahodami 7 a s borůvkami 15 gramů.

Těsně pod vrchol pyramidy se dostaly citrusy, což v tomto případě chvályhodné není. Znamená to, že obsahují poměrně hodně cukru. Grepy a pomeranče doprovází na druhé místo ještě jablka a banány – všechny s 8 až 19 gramy cukru na hrnek. Mají ale jednu výhodu maskovanou v nevýhodu – musí se loupat. To může být na jednu stranu otravné, na tu druhou ale ho tím spíš nesníte tolik.

Mango.co.za

Příliš sladká exotika

A ovoce, co se cukrem vyrovná dvěma donutům s polevou? Zatleskejte mangu, ale moc ho nejezte. Pouhý hrnek manga totiž obsahuje 26 gramů cukru. Není důvod se mu ale vyhýbat úplně. Pořád je skvělým zdrojem vitaminů A, B i C, antioxidantů, draslíku nebo vlákniny. Hrnek denně by mělo být vaše maximum.

Podle Middleberg ale není tak důležité, co jíte, ale jak to jíte. Zdůrazňuje význam správného párování potravin, neboť usnadňuje trávení. Skvělým tandemem je podle ní kombinace ovoce a oříškového másla, nebo jej můžete nahradit jogurtem, ricottou či ořechy.

Zdroj: Well + Good

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články