Trápí vás bolest zubů? Možná jim ubližujete těmito potravinami

zuby
Zdroj: unsplash.com

Už jako malým dětem nám bylo vštěpováno, že mléko je našim zubům prospěšné. Najdou se ale i takové potraviny, kvůli kterým váš chrup doslova trpí. Víte, které to jsou?

Jana Jánská
Jana Jánská 15. 12. 2018 18:04

Začněme z té pozitivní stránky. Jídlo, které prospívá vašim zubům a k tomu je ještě dobré, si zajisté více vychutnáte, a navíc bez výčitek. Nezapomeňte ale, že bez důkladné zubní hygieny vám ani mléko z posvátné krávy chrup nezachrání.

Co zubům prospívá?

Pevná a obnovující se zubní sklovina – té dosáhnete díky bílkovině zvané kasein a také vápníku. Nejvydatnějším zdrojem je mléko a výrobky z něj.

Listová zelenina a celer jsou potraviny, které mají vysoký obsah vlákniny a tím podporují dobré trávení a zdravou hladinu cholesterolu. Také vyžadují trochu více námahy, co se týká kousání, čímž dochází k vyšší tvorbě slin. Tím se posiluje čelist a povrch zubů se vyčistí, protože sliny odplaví z úst kyseliny, které produkují bakterie.

Pokud máte rádi hrušky, zajisté máte dokonalou zubní sklovinu a váš chrup „nezdobí“ žádná plomba. Toto ovoce totiž neutralizuje kyselinu na zubech a předchází tvorbě zubního kazu.

Další prospěšné potraviny: sezamová semínka, žvýkačky bez cukru.

Co zubům škodí?

Zabijákem vaší skloviny jsou jednoznačně citrusové plody, hlavně „šťávy“ z nich vyrobené.

Dalším „škodíkem“ ve vaší kuchyni jsou jednoznačně kyselé okurky. Proč? Protože jsou kyselé. Zkuste je vyměnit za zeleninu čerstvou.

Dáte-li si ráda sklenku vína (nebo dvě, tři, pět...), vaše zuby bělostně zářit nebudou. Červené víno totiž obsahuje chromogeny, tedy látky produkující pigmentové skvrny. Ani s bílým vínem to nevyhrajete, kyselina, kterou obsahuje, způsobuje zvýšení hloubky proniknutí skvrn z pití i jídla.

V tomto ohledu je na tom stejně i káva a černý čaj.

Další škodlivé potraviny: sladké limonády, slané krekry, bonbony (cucací i žvýkací).

Jídel, která zubům škodí, je rozhodně více než těch, která by jim prospívala. To samozřejmě neznamená, že byste si je měla nutně odpírat. Jen pokud už nějakým způsobem zhřešíte, mějte to na paměti a třeba i do práce si s sebou noste zubní kartáček. Aby vás lenost a laxnost nedovedla k tomu, že na své zuby budete koukat do skleničky.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články