Kam se vypravit na masopust? Našli jsme pro vás 5 nejzajímavějších z celé republiky
Masopusty jsou v plném proudu. Někde sice už proběhly, ty nejlepší a nejznámější se teprve budou konat. A vy byste měli být při tom. Vypravte se ...
VíceTato kuchyně má pověst té nejzajímavější na světě. Která jiná totiž dokáže překvapit variabilitou, nekonečnou fantazií i množstvím čerstvých surovin? Není proto divu, že také v našich „knedlo vepřo zelo“ končinách si francouzské delikatesy získávají stále více příznivců.
Ohledně obliby francouzské kuchyně se rozpovídal François Thuille – charizmatický Francouz původem z Cognacu, který prošel kuchyněmi celého světa a vařil třeba v Africe, Polsku, Moskvě či Mongolsku, kde strávil sedm let.
Před půl rokem se však zamiloval do Šumavy a začal zde působit jako šéfkuchař rodinného butik hotelu v Kašperských Horách.
„V létě a na podzim trávím ve zdejších nádherných lesích každou volnou chvilku. Roste tu nejen spousta druhů výtečných hub, ale i další lesní plodiny – především borůvky, maliny a vzácně i brusinky – které pak můžu využít při přípravě pokrmů,“ pochvaluje si život na Šumavě.
Právě styl zdejší kuchyně, který prý byl dalším zásadním důvodem, proč se rozhodl na pár let usadit na Šumavě, mu umožnil umocnit při přípravě menu francouzskou venkovskou kuchyni, která je v mnohém podobná té české a využívá především kvalitní, čerstvé, jednoduché a pokud možno regionální suroviny.
A jaký je na Šumavě zájem o francouzskou kuchyni?
„Velmi mě těší, jak Češi dokážou ocenit tradiční francouzská jídla, která třeba poprvé v životě ochutnají a pak se na ně i vracejí. To je velká pocta pro každého kuchaře,“ chválí český národ francouzský kuchař.
Rád připravuje například jelení ragú s petrželovo-celerovým pyré, protože šumavská zvěřina je opravdu excelentní. Oblíbené jsou i domácí bylinkové noky se smetanovou omáčkou s místními liškami a hříbky nebo kachní prsa s omáčkou z černého rybízu, ale i slané koláče a quiche se zeleninovou i masovou náplní.
Francouzská kuchyně je navíc přirozeně bezlepková a pracuje se spoustou zeleniny. Vyzkoušejte ji rozhodně i vy a pochopíte, že se nejedná jen o šneky, bagety a sýr.
Masopusty jsou v plném proudu. Někde sice už proběhly, ty nejlepší a nejznámější se teprve budou konat. A vy byste měli být při tom. Vypravte se ...
VícePo setmění se zoologická zahrada mění k nepoznání. Většina zvířat se ukládá ke spánku, ale noční druhy se právě probouzejí. Nenechte si ujít ...
VíceJeště než se zpěvák Michal Hrůza s Kapelou Hrůzy zavře do nahrávacího studia, vyrazí za svými fanoušky na 14 koncertů po České republice včetně ...
VíceRomantická komedie režiséra Karla Janáka jde do kin první jarní den 21. března, kdy se hledání partnerů stává pro celou přírodu tím hlavním ...
VícePopulární mladý herec Jakub Štáfek (28), kterého znáte především z nekonečného seriálu Ulice, kde se dlouhých třináct let objevoval jako Matěj ...
VíceDali jste si novoroční předsevzetí zhubnout do plavek, ale ručička váhy jakoby se zasekla? Bojujete s nutkavými večerními a nočními nájezdy na ...
VíceZhruba 19 500 tun kávy za 6,5 miliardy korun. Tolik Češi vypijí oblíbeného nápoje ročně. Spotřeba kávy v Česku přitom meziročně klesá zhruba o ...
VíceV závěrečné 12. sérii komediálního televizního fenoménu si čerstvě oddaní Sheldon a Amy musí poradit s nástrahami „novomanželství“. Penny ...
VíceJaké boty máte spojené s obdobím socialismu u nás? Mnozí si jistě vzpomenou na cvičky, důchodky či vycházkovou a pracovní obuv Prestige. Pojďte ...
VíceDaleko od stresu, přejídání, zimy a hádek. Směr jaro a klid. Lázeňská města byla zakládána už před 500 lety právě k účelu vnitřní i vnější ...
Více