Trend francouzské kuchyně: Co na ní Češi nejvíce oceňují?

Kachní prsa patří mezi oblíbené delikatesy podzimu.
Zdroj: Pixabay
Specialitou francouzské kuchyně jsou odnepaměti šneci.Francie není jen o dokonalých sýrech.Makrónka je francouzská cukrovinka.Quiche jsou slané koláče harmonické chuti.+ 1 fotka+ 2 fotky

Tato kuchyně má pověst té nejzajímavější na světě. Která jiná totiž dokáže překvapit variabilitou, nekonečnou fantazií i množstvím čerstvých surovin? Není proto divu, že také v našich „knedlo vepřo zelo“ končinách si francouzské delikatesy získávají stále více příznivců.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 10. 10. 2018 07:43

Ohledně obliby francouzské kuchyně se rozpovídal François Thuille – charizmatický Francouz původem z Cognacu, který prošel kuchyněmi celého světa a vařil třeba v Africe, Polsku, Moskvě či Mongolsku, kde strávil sedm let. 

Před půl rokem se však zamiloval do Šumavy a začal zde působit jako šéfkuchař rodinného butik hotelu v Kašperských Horách.

„V létě a na podzim trávím ve zdejších nádherných lesích každou volnou chvilku. Roste tu nejen spousta druhů výtečných hub, ale i další lesní plodiny – především borůvky, maliny a vzácně i brusinky – které pak můžu využít při přípravě pokrmů,“ pochvaluje si život na Šumavě.

Právě styl zdejší kuchyně, který prý byl dalším zásadním důvodem, proč se rozhodl na pár let usadit na Šumavě, mu umožnil umocnit při přípravě menu francouzskou venkovskou kuchyni, která je v mnohém podobná té české a využívá především  kvalitní, čerstvé, jednoduché a pokud možno regionální suroviny. 

A jaký je na Šumavě zájem o francouzskou kuchyni?

„Velmi mě těší, jak Češi dokážou ocenit tradiční francouzská jídla, která třeba poprvé v životě ochutnají a pak se na ně i vracejí. To je velká pocta pro každého kuchaře," chválí český národ francouzský kuchař.

Rád připravuje například jelení ragú s petrželovo-celerovým pyré, protože šumavská zvěřina je opravdu excelentní. Oblíbené jsou i domácí bylinkové noky se smetanovou omáčkou s místními liškami a hříbky nebo kachní prsa s omáčkou z černého rybízu, ale i slané koláče a quiche se zeleninovou i masovou náplní.

Francouzská kuchyně je navíc přirozeně bezlepková a pracuje se spoustou zeleniny. Vyzkoušejte ji rozhodně i vy a pochopíte, že se nejedná jen o šneky, bagety a sýr.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články