Tuky v kuchyni: Je lepší sádlo, máslo nebo margarín?

Chléb se sádlem patří pro někoho mezi delikatesy.
Zdroj: Pixabay

Co člověk, to názor a jinak tomu není ani u otázky margarínů, tuků a másel. Kde ale najít pravdu? Na čem smažit, péct, vařit a co si namazat na chleba? Vše se dozvíte v následujícím srovnání tuků.

Redaktor
Redaktor 24. 01. 2019 19:06

Při pečení se bez másla neobejdete

Nahrazovat máslo při pečení se nevyplácí, vytratí se vůně, nadýchanost i jemná chuť. Čerstvý chléb natřený máslem také těžko nahradí jiný rostlinný tuk, ale ne vždy nám máslo musí prospívat. A to hlavně v případě, že ho konzumujeme ve vysokých dávkách. Hladina cholesterolu totiž může rapidně stoupnout, proto ho jezte s mírou.

Občas namazaný na chlebu neuškodí

Margarín se začal produkovat ve velkém během 2. světové války. Slouží jako náhražka másla a mnohým v lednici zaujímá čestné místo. Rozmach margarínů nastal v 80. letech, u nás se margarínové šílenství začalo naplno projevovat až v 90. letech, kdy reklamní společnosti budovaly názor, že margarín je na rozdíl od másla velice zdravý. Sebelepší margarín ale nenahradí typicky máslovou chuť. Složka, která má máslovou chuť alespoň trochu napodobit, se nazývá diacetyl. Margarín prochází výrobním procesem, kdy aby tuková a vodní složka držely pohromadě, musí být použit emuglátor. O margarínech se na internetu šíří různé lživé výmysly, které je napadají z toho, že jsou nezdravé a dokonce i škodlivé. Sami výrobci i potravinářská inspekce nás ale ubezpečují, že se jedná o zdraví nezávadné potraviny

Sádlo jako lék proti neduhům

Kdopak by odolal podomácku škvařenému voňavému sádlu se škvarkami s čerstvě nasekanou cibulkou nebo pažitkou. Naše babičky se nebály sádlo ordinovat jako „lék“ proti mnoha neduhům. Sloužilo jim nejen k vykrmování, ale také k dodání energie. Naši předci totiž měli výrazně více pohybu a při jejich vysokém výdeji energie jim sádlo na chlebu nemohlo uškodit. Ani vy se nemusíte bát si sádlo namazat na chleba, pokud vám to doktor vysloveně nezakáže. Jeho nespornou výhodou oproti margarínu a máslu je jeho tepelná stabilita. Během smažení se totiž nepřipaluje a nevznikají tak karcinogenní látky.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články