Vanilkové, kokosové, myslivecké a pařížské – nejlepší recepty na rohlíčky

Vanilkové, kokosové, myslivecké a pařížské – nejlepší recepty na rohlíčky
Zdroj: Pixabay.com

Rohlíčky jsou mezi vánočním cukrovím jedničkou. Ať už pečete jen pár druhů, nebo velké množství, rohlíčky nikdy mezi vánočním cukrovím nechybí. Ovšem nemusí být jen vanilkové. Chutné jsou i kokosové, myslivecké nebo pařížské rohlíčky.

Ludmila Vajdová
Ludmila Vajdová 03. 12. 2019 14:02

Vanilkové rohlíčky

Ingredience: 280 g hladké výběrové mouky, 210 g tuku, 100 g mletých vlašských ořechů, 70 g moučkového cukru

Postup: Všechny suroviny smíchejte a vypracujte těsto. Dejte ho odpočinout minimálně na půl hodiny do lednice. Plech nevytírejte, neboť těsto obsahuje dostatek tuku. Vytvořte rohlíčky, pokládejte na plech a vložte do trouby vyhřáté na 170 °C na 6 až 8 minut. Jakmile jsou okraje narůžovělé, vytáhněte z trouby a obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Kokosové nafouknuté rohlíčky

Ingredience: 200 g hladké pšeničné mouky, 500 g moučkového cukru, 250 g tuku, 250 g kokosu, polovina kypřicího prášku do pečiva

Postup: Ze všech ingrediencí vytvořte těsto. Rohlíčkové formičky vysypte moukou a řádně oklepejte. Vždy kousek těsta natlačte do formičky. Raději dávejte těsta méně, protože rohlíčky "vyskočí" na objemu. Plech s formičkami vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a upečte. Nakonec je možné rožky rohlíčků pro ozdobu namočit v rozpuštěné čokoládě.

Myslivecké rohlíčky

Ingredience: 100 g kokosu, 140 g moučkového cukru, 350 g hladké pšeničné mouky, 140 g mletých vlašských ořechů, 250 g tuku, holandské kakao

Postup: Z uvedených ingrediencí vypracujte hladké těsto. Připravte si strojek a vyberte tvar cukroví, který požadujete. Těsto po částech tlačte přes strojek a vytvořte v ruce nebo na plechu tvar rohlíčku. Plech vložte do trouby a upečte při 170 °C. Ještě teplé obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Pařížské rohlíčky

Těsto: 400 g moučkového cukru, 250 g mletých vlašských ořechů, 5 bílků, 4 lžíce strouhanky

Krém: 370 g másla, 3 celá vejce, 3 lžíce kakaa, 10 lžic krupicového cukru

Poleva: 100 g tuku, 250 g čokolády na vaření

Postup: Ve vodní lázni ušlehejte z bílků tuhý sníh a postupně přisypávejte cukr. Šlehejte tak dlouho, až je sníh teplý. Potom odstavte z plotny a opatrně vmíchejte ořechy a strouhanku. Těsto dejte do zdobicího sáčku a na plech vyložený pečicím papírem stříkejte tvar rohlíčků. Pečte při 120 °C 10 - 15 minut dorůžova. Na krém šlehejte vejce, cukr a kakao ve vodní lázni asi 20 minut, než je směs hustá. Nechte trochu vychladnout a pak do směsi zašlehejte máslo. Dejte krém do lednice ztuhnout a pak ve zdobicím sáčku nastříkejte na rohlíčky. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a tuk, nechte trochu vychladnout. Rohlíčky polijte rozpuštěnou čokoládovou polevou a nechte v chladu ztuhnout.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články