Varování před bizarními dietami: Rizika tasemnicové, octové nebo spací

Pozor na diety, mohou být nebezpečné
Zdroj: Profimedia
Vlkodlačí dieta se řídí fázemi měsíceI na octu se dá přežítNikotinová dieta patřila mezi největší nesmyslyTasemnicová dieta byla velmi nebezpečná+ 2 fotky+ 3 fotky

Každá dieta je svým způsobem nesmyslná, měli bychom se zaměřit na zdravý životní styl, jehož základem je vyvážený jídelníček. Jedině tato cesta, společně se sportem, vede k dlouhodobě udržitelným výsledkům bez jojo efektů, zklamání a depresí. Pokud se však pro nějakou dietu rozhodnete, těchto se rozhodně vyvarujte.

Redaktor
Redaktor 22. 01. 2019 08:24

Jaké diety jsou nejbizarnější?

Dieta poslední šance (70. léta 20. století)

Konzumuje se pouze proteinový koktejl vytvořený z drcených zvířecích šlach, kostí a kůže.

Tasemnicová dieta (60. léta 20. století)

Necháte se infikovat tasemnicí, která vysává živiny a energii z organismu.

Nikotinová dieta (20. léta 20. století)

Lékaři předepisovali cigarety jako náhradu stravy a k potlačení chutí na sladké.

Vlkodlačí dieta (počátek 21. století)

Konzumace specifických potravin se řídí dle měsíční fáze.

Octová dieta (20. léta 19. století)

Každodenní konzumace maximální dávky octu, plus šálek čaje a syrové vajíčko, to bylo vše, co se smělo jíst.

Grahamova dieta (30. léta 19. století)

Domněnka, že příliš mnoho sexu vede k nadváze, vedla k dietě skládající se především ze zeleniny a sexuální abstinence.

Spací dieta (60. léta 20. století)

Když spíte, nemůže jíst a nepřiberete. Velkým fanouškem tohoto přístupu byl údajně i Elvis Presley.

Jak poznat, že je dieta nebezpečná?

Příjem kalorií je nižší než 1200 na den

Pokud je organismus „hladový“, vydá tělu příkaz, aby si chránilo ten zbytek energie (tuku), který má. Tělo se tedy bude jakémukoliv úbytku bránit a dolů půjde především svalová hmota. Navíc takové nízkokalorické diety ochuzují tělo o potřebné vitamíny a minerály, a tak se zaručeně podepíší na zdravém fungování organismu.

Slibuje nastartování metabolismu

Takové diety vesměs předepisují místo jídla pilulky, které obsahují efedrin. Ten je ovšem bez lékařského dohledu nebezpečný, protože zvyšuje tlak, tedy bez kontroly ohrožuje srdeční činnost. Zdravější varianta pro zrychlení metabolismu je dát si kávu či čaj a především pít hodně vody.

Za pomalejším metabolismem může být i nedostatek kalcia, a tak pomůže doplnit ho nízkokalorickými mléčnými výrobky.

Skládá se jen z vitamínů navíc dodávaných tělu

Nejenže vitamíny samy o sobě zhubnout nepomohou, navíc se jimi lze předávkovat. V tucích rozpustné vitamíny A, D, E a K jsou v těle přirozeně a jejich nadměrný příjem může být pro organismus i toxický. Vitaminy B a C jsou zase rozpustné ve vodě a pokud jich konzumujete přespříliš (často ve formě multivitaminových tablet) vyloučíte je v moči – to sice není nebezpečné, ale zase naprosté plýtvání peněz. Jak je už dlouhodobě dokázáno, lépe a zdravěji tělo vitamíny a minerály vstřebá z čerstvého jídla než uměle připravených pilulek a hubnoucích koktejlů. A tak než vitamínové doplňky si raději dejte mrkev a papriku - jsou dietní, nasytí vás a vyjde to i levněji!

Zhubnete snadno a rychle

Zdravým způsobem, tedy správnou stravou a cvičením se dá zhubnout 1/2 - 1 1/2 kg týdně. Pokud některá dieta tvrdí, že to s její pomocí půjde rychleji, je rozhodně zdraví škodlivá, ne-li nebezpečná. Půjde v ní o extrémní omezení kalorií, které vyčerpá organismus, nebo jde o hubnoucí pilulky. Na ty pozor, pokud vám je přímo nedoporučí lékař. Odborník bude napřed volit pro organismus zdravější redukční cestu a právě tabletky patří až k posledním řešením obezity.

Když je vynechaná jedna ze tří základních živin

Jak asi víte, mezi základní živiny patří sacharidy, tuky a bílkoviny. Každá je pro tělo nepostradatelná a navíc, aby organismus správně fungoval, neobejde se jedna bez druhé. Proto dieta, která jednu z nich dlouhodobě vyloučí, znemožní v těle přirozený chemický proces a může vážně ohrozit zdraví. A tak vždy zapomeňte na diety absolutně bez tuků, bez sacharidů a pokud se chcete vrhnout na vegetariánství, zajistěte si bohatý přísun bílkovin z jiných přirozených zdrojů (sója apod.).

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články