Veganky a grilované pamlsky: 6 + 2 recepty na opulentní veganské barbecue!

25. Července 2017
Grilovaná zelenina? Tak na tu se vegani rozhodně neomezují!
Zdroj Pxhere.com/Facebook.com
„Veganské barbecue.“ Ano, toto sousloví skutečně existuje! Grilování není jen výsadou těch, co lační po mase. Ani se v případě veganů neomezuje na grilovanou zeleninu. Přesvědčíme vás několika tipy na veganské lahůdky, po nichž se utlučou i masožravci. Foodblogerka, veganka a fitness poradkyně Karolína Rathousová alias Dewii přihazuje 3 recepty na parádní dipy a marinády. A se svými tipy se s námi podělily i další veganky.

1. Portobellové steaky s avokádovou omáčkou

Commons.wikimedia.org

Počet porcí: 3 až 4

Ingredience:

Na houbový steak:

3 až 4 velké houby portobello + 1/3 hrnku balzamikového octa + ¼ hrnku olivového oleje + ½ lžičky kmínu + ½ lžičky černého pepře + ¼ lžičky uzené papriky + 3 namleté stroužky česneku

Na avokádovou omáčku:

1 ½ hrnku najemno nasekané petrželky + 3 namleté stroužky česneku + 1 namletá šalotka + ¼ lžičky chilli vloček + 3 až 4 lžíce olivového oleje + 3 lžíce šťávy z citronu + ½ lžičky mořské soli + ½ lžičky černého pepře + 1 malé zralé avokádo nakrájené na kostičky

Postup:

Všechny ingredience na steak (kromě hub) smícháme dohromady. Vzniklou omáčkou přelijeme houby, které z každé strany marinujeme 5 minut. Mezitím si připravíme avokádovou omáčku. Je stejně jednoduchá, jako marináda – zkrátka propojíme všechny ingredience dohromady.

Portobellové steaky propékáme 2 až 3 minuty z každé strany nebo dokud nezkaramelizují a nezískají tmavě zlatou barvu. Během grilování potíráme houby zbytkem marinády pro silnější vůni a chuť. Servírujeme s avokádovou omáčkou.

***

2. Kukuřičný klas s česnekem a bylinkami

Pixabay.com

Počet porcí: 6

Ingredience:

1 hrnek veganského másla + sůl + pepř + 1 lžíce mleté petržele + 1 lžíce mleté bazalky + 1 lžíce mleté pažitky + 4 rozdrcené stroužky česneku + 6 kukuřičných klasů na grilování

Postup:

V malé míse nebo krabičce spojíme změklé máslo, sůl, česnek, pepř a bylinky. Překryjeme fólií a chladíme 2 hodiny. Marinádu rozetřeme na kukuřičné klasy, zabalíme do alobalu a za pravidelného otáčení grilujeme 15 až 20 minut.

***

3. Pikantní tofu špízy

Vimeo.com

Počet porcí: 4

Ingredience:

6 šalotek + svazek jarní cibulky + 2 až 3 čerstvé chilli papričky + 8 stroužků česneku + 5cm kořen zázvoru + arašídový olej + 4 lžíce kuliček černého pepře + 1 lžíce kuliček sečuánského pepře + 2 lžičky koriandrových semínek + 1 lžička vloček mořské soli + 4 lžíce sójové omáčky + 3 lžíce třtinového cukru + 750 g tvrdého tofu + 1 okurka + ½ svazku čerstvého koriandru + 2 lžíce rýžového vinného octa

Postup:

Zbavíme šalotku, jarní cibulku, chilli papričky, česnek a zázvor nepotřebných částí a vše kromě zázvoru nakrájíme na tenké plátky. Zázvor nameleme najemno. Na nepřilnavé pánvi zahřejeme, olivový olej, přidáme zeleninu se zázvorem a vaříme ji na nízkém plameni doměkka, tedy 10 až 15 minut.

Připravíme si marinádu. Rozdrtíme oba druhy pepře a v hmoždíři je stlučeme s koriandrovými semínky a slanými vločkami. Přidáme je do pánve se zeleninou spolu se sójovou omáčkou a cukrem. Omáčku necháme zredukovat, dokud nebude hustá a lesklá, a přendáme ji do malého pekáčku.

Tofu naporcujeme na 2cm kousky a napícháme ho na 4 špejle. Ty umístíme do pekáčku s marinádou a pomocí lžíce ji rozprostřeme po špízech. Marinujeme v lednici několik hodin.

Špízy opékáme dokřupava. V průběhu grilování je potíráme marinádou a pravidelně obracíme. Pomocí speciální škrabky oloupeme celou okurku na spirály a v míse smícháme s najemno nasekaným koriandrem, rýžovým vinným octem a špetkou solí a pepře. Servírujeme zároveň se špízy.

***

Tipy na dipy a marinády od Karolíny Rathousové aka Dewii

Tričko Dewii s nápisem „věřím v seitan“ mluví za sebe.
Facebook.com/dewiiveg

1. Hořčičná marináda

Dewi.cz

Ingredience:

5 lžic oleje +2 lžíce dijonské hořčice + 1 lžíce sojové omáčky+ 4 stroužky prolisovaného česneku + čerstvý nasekaný tymián (či jiná preferovaná bylinka) + sůl a čerstvě namletý pepř

Postup:
V misce smícháme všechny ingredience, marinádou potřeme sójové plátky, seitan, robi, tofu či nějakou zeleninu a necháme odležet minimálně dvě hodiny v lednici (nejlépe však přes noc). Dále grilujeme či pečeme.

***

2. Tofunéza

Dewi.cz

Ingredience:
1 tofu natural (200 g) + 1 a 1/2 lžíce rostlinného oleje (30 ml) + 1/3 hrnku sójového mléka nebo vody (75 ml) + 1 lžíce citrónové šťávy + 1/2 lžičky soli

Postup:
Tofu rozdrobíme do hlubší misky, přilijeme olej, citrónovou šťávu a sójové mléko nebo vodu, osolíme a vše dohladka rozmixujeme tyčovým mixérem. Tím máme základní tofunézu – dál můžeme přidat cibuli, hořčici, nakládané okurky, petrželku… Já do tofunézy ještě rozmixovala půlku malé cibule a dochutila 2 lžičkami plnotučné hořčice a trochou sušené petrželky. Můžeme přidat okurku.

***

Jogurtový dip

Dewi.cz

Ingredience:
1 kelímek bílého sójového jogurtu (125 g) + 1/2 lžičky citrónové šťávy + 3 lžíce nasekané pažitky + 1 lžíce lahůdkového droždí + 2 stroužky česneku + himalájská sůl + čerstvě namletý pepř

Postup:
Jogurt přendáme z kelímku do misky, přidáme citrónovou šťávu, nasekanou pažitku, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Vše pečlivě promícháme a podáváme jako dip k čerstvé, dušené či pečené zelenině nebo třeba k pečeným bramborům.

***

A co doporučují další vyznavačky veganského životního stylu?

Aleks Glitzeric (25), blogerka a lektorka jógy a theta healing

 

„Zkuste uzený tempeh. Je tak skvělý! A pak klasiky: papriky, cuketu a lilek se směsí česneku a olivového oleje.“

 

 

Diana Veidenthalerová (26), momentálně žijící v britském Brightonu

„Nemám moc ráda veganské klobásy a podobně. Dávám přednost grilované zelenině, špízům s tofu a úplně nejlepší jsou grilované žampiony. A když už falešné maso, tak seitan naložený v tamari omáčce, který pak můžete dát jako burger do housky se zeleninou a omáčkou.“

 

Autorka článku: Andrea Vránová s přispěním Karolíny Rathousové, Aleks Glitzeric a Diany Veidenthalerové

Diskuze

Reklama