Báječný recept na domácí pečený čaj a marmeládu: Vitaminové bomby na zimu!

Báječný recept na domácí pečený čaj a marmeládu: Vitaminové bomby na zimu!
Zdroj: Pixabay.com

Ani chladná zima není překážkou pro vykouzlení marmeládového zázraku nebo dokonalého pečeného čaje. Stačí najít zapomenutý želírovací cukr z letních měsíců a přidat třeba mandarinky a pár kousků kiwi.

Jana Jánská
Jana Jánská 30. 12. 2018 18:02

Čaje ze sáčku a marmeláda ze supermarketu nejsou nic pro vás? Chcete si dopřát vitaminovou bombu a skvělou lahůdku k tomu? Pak si pořiďte následující ingredience.

Recept na domácí marmeládu z citrusů

Ingredience: Pro přípravu marmelády budete potřebovat 1000 g ovoce, což je asi deset mandarinek a osm kusů kiwi, osladíte čtyřmi lžičkami medu, třtinový želírovací cukr 3:1 nebo želírovací cukr 3:1.

Postup: Kiwi oloupeme a pokrájíme na menší kousky. Mandarinky oloupeme a měsíčky zbavíme blanek, aby marmeláda nezhořkla. Ovoce rozmixujeme, přidáme med a BIO třtinový želírovací cukr 3:1 a důkladně promícháme. Směs za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut. Hotovou marmeládou plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Skleničky skladujeme na suchém, chladném a tmavém místě.

Recept na domácí pečený ovocný čaj 

Základ pro pečený čaj je ovoce. Použít můžete čerstvé i mražené. Vybrat si můžete podle své chuti a fantazie, kombinovat můžete různé druhy, avšak přibližně polovina by měla být kyselejší ovoce, například rybíz. Ovoce můžete použít prakticky jakékoliv, například hrušky, jablka, pomeranče, mandarinky, maliny, ananas, borůvky, ostružiny, višně, švestky, meruňky, kiwi, jahody, broskve, grapefruit, citron, hroznové víno, brusinky. Použít se nedají snad jen banány.

Ingredience: Vy pro jeho přípravu budete potřebovat dvě kila ovoce dle chuti, kilo cukru krystal, dva citrony. Můžete přidat také koření jako hřebíček, skořice, anýz, kardamon, abyste podtrhli zimní atmosféru. K tomu pomůže i 150 až 200 ml alkoholu, například rumu, vodky, griotky, který můžete přilít.

Postup: Ovoce nejdříve důkladně omyjte. Poté větší ovoce jako hrušky nebo jablka nakrájejte na menší kousky. V míse smíchejte veškeré ovoce, cukr, citron oloupaný a nakrájený na kousky, koření a podle chuti i alkohol. Směs si z mísy přesypte do hlubšího pekáče a rovnoměrně rozprostřete. Pekáč vložte do předehřáté trouby asi na 200 °C. Pečte přibližně 50 minut, dokud ovoce nepustí šťávu. V průběhu pečení kontrolujte a občas promíchejte. Připravte si důkladně umyté a osušené sklenice, do kterých budete směs plnit. Jakmile bude směs upečená, tak ji ihned začněte plnit do připravených sklenic, které uzavřete a postavíte dnem vzhůru a takto necháte vychladnout.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články