Začátek školního roku si začíná vybírat svou daň: Jak se zbavit stresu a únavy?

Začátek školního roku je tu a s ním i nemoci a nachlazení
Zdroj: Pixabay
Spánek je pro zdraví velmi důležitýGuarana s medem vám dodá energiiZačátek školního roku je tu a s ním i nemoci a nachlazeníZdravá strava a detox jsou pro vás ideálním řešením.+ 1 fotka+ 2 fotky

Dovolené jsou za námi, děti se vrátily do školek a škol. Léto je definitivně u konce. Všude samý spěch, na obzoru déšť, zima a do toho spousta práce – to je doopravdy vyčerpávající kombinace. Co by nám tak proti únavě mohlo pomoci? Přinášíme souhrn těch nejlepších tipů, jak být opět vitální a plní energie.

Redaktor
Redaktor 16. 10. 2018 09:43

Únava a stres povětšinou souvisí s celkovým životním stylem. Neprospívá nám například sedavý způsob života, návštěvy baru nebo i městské prostředí se špatným vzduchem a nevhodná strava. Tou myslíme nejen těžká a tučná, ale třeba i pálivá nebo jen jednotvárná jídla.

Dopřejte si kvalitní spánek

Spěte každý den 6 až 8 hodin (podle toho, kolik vám vyhovuje) a ideálně choďte spát ve stejnou dobu. Rozhodně ale neusínejte příliš pozdě, ideálně už okolo 10. večer, aby se organismus stihl detoxikovat. Například játra to podle některých zdrojů dělají okolo druhé ráno.

Dodržujte spánkovou hygienu, vypněte televizi a spěte nerušeni. Před spaním také vynechejte kofein, tedy nejen kávu a colu, ale i (černý) čaj. Pomoci může i nová zdravotní matrace. Pokud se cítíte nejen unaveně, ale i tak nějak nemocně a stav trvá už mnoho týdnů či měsíců, možná máte tzv. únavový syndrom.

Dodržujte pitný režim

Dělá to hodně z nás, přes den jednoduše málo pijeme. Dehydratace přitom způsobuje, že se cítíme malátní a bolí nás hlava. Pijte nejlépe čistou vodu nebo třeba džusy. Raději vynechejte sladké limonády. Krátkodobě nás sice můžou nabudit, ale dlouhodobě nejsou při únavě vhodné. Denně se doporučuje vypít 2 až 2,5 litru vody.

Alkoholu řekněte ne

Občas si dát jednu nebo dvě sklenky vína určitě neuškodí. Alkohol ve větší míře však silně unavuje, a to hlavně druhý den po konzumaci. Pokud se cítíte unaveni, dočasně jej rozhodně vyřaďte, případně se napijte jen tak lehce na podporu spánku.

Detoxikujte tělo

Tím vyženete všechny škodlivé látky, které se ve vás hromadí. Pozitivně se to projeví také na funkci jater a ledvin. Nám se osvědčily půsty, kdy jeden den v týdnu, případně alespoň jednou za 14 dní, nekonzumujete nic jiného než zeleninu nebo ovoce. Jarní únavu zahnaly spolehlivě.

Buďte akční

Neseďte celý den v křesle nebo na gauči. Jděte na procházku, zaběhat si, zahrát tenis nebo zaplavat. Aktivita vás únavy rychlé zbaví, zatímco večer se vám díky pohybu bude lépe spát. A nemusíte kvůli tomu uběhnout 10 kilometrů nebo posilovat tři hodiny, stačí jen základní pohyb.

Příroda pomůže

V boji s únavou jsou nenahraditelnými pomocníky různé rostlinky a látky. Asi nejznámější je guarana – ideální je guarana v medu. Dáte si jednu lžičku denně a nebudete se cítit utahaní, zabraňuje také stresu. To samé platí i pro ženšen kořen v medu, který už dávno není výsadou jen panovníků. Zvyšuje mentální výkonnost a vitalitu. Navíc je dobrý na posílení imunity, což se s nástupem podzimu hodí nejen dospělým, ale hlavně dětem.

Jezte pravidelně

Máte hodně práce? Nestíháte? Přesto nikdy nezapomínejte pravidelně jíst. Dejte si snídani, oběd, večeři a vše to proložte alespoň dvěma svačinami. Dejte si něco lehkého, po čem se budete cítit fit a svěží. Do jídelníčku zařaďte lehčí pokrmy třeba z kuřete či krůty, nešetřete ovocem a zeleninou.

Odpočiňte si

Pokud se cítíme unavení, není to proto, že jsme slabí simulanti – tělo se nám zkrátka jen snaží dát najevo, že potřebuje pauzu. Tak jej poslechněte.  I když se nám to snaží neustále někdo vnutit, nejsme roboti a naše zdraví patří jen nám a nikomu jinému. Nepřemáhejte se, dopřejte si přes den při pocitu únavy několik krátkých relaxačních přestávek. Pro uvolnění a osvěžení je vhodné opláchnout se studenou vodou, dobře to působí na naši psychiku.

Únava jednou za čas potká prostě každého z nás. Důležité ale je postavit se jí čelem a rychle se jí zbavit, aby vás v kombinaci se stresem nesužovala dlouhodobě. Naše tipy vám navíc dlouhodobě pomohou zlepšit životní styl.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články