Záhadný meloun. Jedná se o ovoce, nebo zeleninu?

Meloun je pro nás stále záhadou.
Zdroj: Pixabay.com
Meloun se díky své nasládlé chuti často používá jako dezert.Podle zemědělce je meloun z čeledi tykvovitých, a tudíž ho řadíme mezi plodovou zeleninu.Meloun provází lidstvo už od nepaměti.První důkaz o pojídání vodních melounů byl nalezen v Egyptě.+ 1 fotka

S létem přichází období melounů! Sladká chuť plná vitaminů a minerálů. Doporučuje se je jíst během diety, protože vám pomůže doplnit tekutiny. Také skvěle uspokojí vaši chuť na sladké a obsahuje minimum kalorií. Ale víte, kam meloun zařadit? Jedná se o ovoce, nebo zeleninu?

Eva Jeřábková
Eva Jeřábková 08. 07. 2018 11:58

O jednoznačném zařazení melounu se dodnes vedou spory. Není to totiž tak jednoduché, jak se na první pohled nezasvěcenému člověku může zdát. Botanici se neshodují s cukráři a kuchaři s pěstiteli. Záleží vždy na úhlu, z kterého tuto potravinu posuzujete.

 

Meloun má jednoznačně sladkou chuť, využívá se jako dezert, a proto ho kuchaři považují za ovoce. Oproti tomu zemědělec zastává názor, že meloun je z čeledi tykvovitých, a tudíž ho řadíme mezi plodovou zeleninu.

 

Botanik může oponovat, že meloun je bobule, tedy ovoce. Zahradník ovšem považuje za ovoce jedině plody dřeviny. Kdežto meloun uzrává na jednoleté rostlině, proto ho nepovažuje za ovoce, ale zeleninu.

 

 

A teď si můžete vybrat, který názor vám přijde nejrozumnější. My osobně se kloníme k názoru zemědělce, ale stoprocentní odpověď neexistuje. Jediné, co víme s jistotou, je jeho původ.

  

Meloun provází lidstvo už od nepaměti. První důkaz o pojídání vodních melounů byl nalezen ve starověkém Egyptě. Na hieroglyfech starých více než 5000 let je meloun zobrazen jako královský dar panovníkům na jejich poslední cestu, aby měli po smrti co jíst. Výraz meloun pochází z řečtiny a znamená „velké jablko“. Avšak první melouny se v Evropě objevily až ve 13. století. Jejich cesta totiž vedla přes Čínu, odkud je přinesli do Evropy kočovní Maurové.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články