Zajímavé Češky: Průkopnice veganské cukrařiny: Makronky, čokoládová pěna nebo briošky bez vajec, mléka i másla

Veganské makronky se rozplývají na jazyku
Zdroj: Pinterest.com
Briošky vás nadchnouSkvělé veganské recepty, kterými oslnítePetra Stahlová je zajímavá žena, která zasvětila život veganské cukrařiněČokoládová pěna pro vegany je chutná záležitost, z rukou této cukrářky obzvlášť+ 1 fotka+ 2 fotky

Makronky, čokoládová pěna, briošky, croissanty, glazované dorty, crème caramel… bez vajec, másla, mléka či smetany? Jde to! Své o tom ví Petra Stahlová, která veganské cukrařině věnuje veškerý čas.

Petra Járková
Petra Járková 31. 10. 2018 23:03

Petra Stahlová, průkopnice veganské cukrařiny u nás, po měsících hledání alternativních surovin a zkoušení inovativních cukrářských postupů dokázala zdánlivě nemožné. Na základě tradičních francouzských receptur vytvořila dezerty čistě rostlinného původu – zdravější, svěžejší a chuťově mnohdy zajímavější než originální verze. 

Nikdy v životě jsem nezažila tak naplňující pocit, jako když nyní lidé ochutnávají mé dezerty a nechtějí věřit tomu, že jsou veganské. Poprvé mám pocit, že má moje práce opravdu smysl," s radostí konstatuje Petra Stahlová.

Kuchařka, kterou Petra napsala, zaručeně nadchne nejen vegany, ale všechny milovníky sladkých dobrot, obzvláště pokud chtějí mlsat bez alergenů, jako jsou mléko či vejce, nebo dietněji s nižší kalorickou hodnotou. Kniha vedle receptů a výpravných obrázků nabízí také mnoho užitečných informací o potřebném kuchyňském vybavení, o klasických i alternativních cukrářských surovinách, včetně rozsáhlého textu na téma „čokoláda a práce s ní“.

​Životní příběh autorky kuchařky je stejně pozoruhodný jako její kniha. Petra Stahlová ve 31 letech opustila léta budovanou kariéru v managementu v rodinné firmě a rozhodla se naplno věnovat cukrařině. Ve Francii ve škole legendárního Alaina Ducasse vystudovala kombinovaný program pekařiny a cukrařiny, po krátké stáži ve Velké Británii se vrátila domů a otevřela si malou zakázkovou cukrárnu, ze které se však díky zájmu klientů velmi rychle stala cukrářská škola. V té době žila ve víře, že na klasické recepty se nesahá a na nějaké inovace v nich není žádný prostor. Zásadní životní změnu Petře přinesl kurz u Jordiho Bordase v Barceloně. Tehdy poprvé viděla, že tradiční receptury a postupy nejsou dogma a v kurzech ve své cukrářské škole následně začala zaměňovat vajíčka za pektin a ukazovat studentům, jak dělat lahodné krémy s úžasnou konzistencí bez nutnosti přidání másla.

Definitivní rozhodnutí vyrábět dezerty kompletně vegansky, tedy s nulovým využitím živočišných produktů, padlo po přednášce australského aktivisty Jamese Aspeyho. Následovalo mnoho měsíců intenzivního testování, na jehož konci je zcela nový přístup k cukrářskému řemeslu a mnohem zajímavější, zdravější a chutnější dezerty.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články