Zajímavé Češky: Průkopnice veganské cukrařiny: Makronky, čokoládová pěna nebo briošky bez vajec, mléka i másla

1. Listopadu 2018
Petra Járková
Veganské makronky se rozplývají na jazyku
Zdroj Pinterest.com
Makronky, čokoládová pěna, briošky, croissanty, glazované dorty, crème caramel… bez vajec, másla, mléka či smetany? Jde to! Své o tom ví Petra Stahlová, která veganské cukrařině věnuje veškerý čas.

Petra Stahlová, průkopnice veganské cukrařiny u nás, po měsících hledání alternativních surovin a zkoušení inovativních cukrářských postupů dokázala zdánlivě nemožné. Na základě tradičních francouzských receptur vytvořila dezerty čistě rostlinného původu – zdravější, svěžejší a chuťově mnohdy zajímavější než originální verze. 

Nikdy v životě jsem nezažila tak naplňující pocit, jako když nyní lidé ochutnávají mé dezerty a nechtějí věřit tomu, že jsou veganské. Poprvé mám pocit, že má moje práce opravdu smysl," s radostí konstatuje Petra Stahlová.

Potlačí ekzém a dodá vám energii: Proč začít s veganstvím?

Kuchařka, kterou Petra napsala, zaručeně nadchne nejen vegany, ale všechny milovníky sladkých dobrot, obzvláště pokud chtějí mlsat bez alergenů, jako jsou mléko či vejce, nebo dietněji s nižší kalorickou hodnotou. Kniha vedle receptů a výpravných obrázků nabízí také mnoho užitečných informací o potřebném kuchyňském vybavení, o klasických i alternativních cukrářských surovinách, včetně rozsáhlého textu na téma „čokoláda a práce s ní“.

​Životní příběh autorky kuchařky je stejně pozoruhodný jako její kniha. Petra Stahlová ve 31 letech opustila léta budovanou kariéru v managementu v rodinné firmě a rozhodla se naplno věnovat cukrařině. Ve Francii ve škole legendárního Alaina Ducasse vystudovala kombinovaný program pekařiny a cukrařiny, po krátké stáži ve Velké Británii se vrátila domů a otevřela si malou zakázkovou cukrárnu, ze které se však díky zájmu klientů velmi rychle stala cukrářská škola. V té době žila ve víře, že na klasické recepty se nesahá a na nějaké inovace v nich není žádný prostor. Zásadní životní změnu Petře přinesl kurz u Jordiho Bordase v Barceloně. Tehdy poprvé viděla, že tradiční receptury a postupy nejsou dogma a v kurzech ve své cukrářské škole následně začala zaměňovat vajíčka za pektin a ukazovat studentům, jak dělat lahodné krémy s úžasnou konzistencí bez nutnosti přidání másla.

Definitivní rozhodnutí vyrábět dezerty kompletně vegansky, tedy s nulovým využitím živočišných produktů, padlo po přednášce australského aktivisty Jamese Aspeyho. Následovalo mnoho měsíců intenzivního testování, na jehož konci je zcela nový přístup k cukrářskému řemeslu a mnohem zajímavější, zdravější a chutnější dezerty.

Diskuze

Reklama