Máme pro vás 10 netradičních letních receptů

Aby ovoce a zelenina vydržely co nejdéle a nezkazily se, musíte dodržovat pár jednoduchých zásad. Můžete zavařovat prakticky cokoliv s čímkoliv. Ale nikdy nezpracovávejte nahnilé plody, ani když plesnivou část vykrojíte. Ovoce a zelenina jsou tak jako tak napadeny, tudíž jsou karcinogenní. Taková zavařenina se vám nejspíš brzy zkazí a všechna práce bude zbytečná. Zavařované věci musí být také vždy čisté.

Pokud chcete uchovat co nejvíce vitaminů, dobu zavařování zkraťte.

1. Rybízové želé

Na cca 5-6 sklenic po 250 ml

Příprava: 60 minut

Ingredience:

1 kg červeného rybízu

300 ml vody

500 g želírovacího cukru 2:1

2 balíčky vanilkového cukru

1 balíček kyseliny citronové

Postup: Rybíz omyjeme a otrháme ze stonků. Plody vložíme do hrnce a rozmačkáme. Přilijeme vodu a za stálého míchání zahřejeme, ne však k bodu varu. Ovocnou kaši dáme na síto nebo do čisté utěrky a necháme z ní vykapat do misky šťávu. Po vychladnutí šťávu změříme, mělo by jí být asi 800-900 ml. Přidáme do ní želírovací cukr a promícháme, poté přimícháme i vanilkový cukr a kyselinu citronovou. Na silném plamenu za stálého míchání vaříme asi 30 minut od okamžiku, kdy šťáva začne bublat. Horkým želé naplníme až po okraj vyvařené sklenice, dobře uzavřeme a asi na 10 minut obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladit a uložíme.

2. Broskvový džem

Na cca 4 sklenice po 250 ml

Příprava: 45 minut

Ingredience:

1 kg broskví

500 ml bílého vína

500 g želírovacího cukru 3:1

5 větviček rozmarýnu

Postup: Omyté broskve rozpůlíme, odpeckujeme a nakrájíme na kostičky. Spolu s rozmarýnovými větvičkami a vínem vložíme do hrnce a pod poklicí na středním plamenu asi 30 minut vaříme. Přendáme do síta a necháme několik hodin vykapat do misky. Šťávu odměříme a podle naměřené hodnoty přidáme adekvátní množství želírovacího cukru (je uvedeno na sáčku) a jak šťávu, tak cukr vložíme do hrnce. Přivedeme k varu a vaříme za stálého míchání nejméně 3 minuty. Horkou hmotu nalijeme do vyvařených sklenic až po okraj, uzavřeme a aspoň na 10 min. obrátíme dnem vzhůru.

3. Jablečný kompot

Na cca 4 sklenice po 250 ml

Příprava: 40 minut

Ingredience:

400 g letních jablek

400 g hrušek

kůra a šťáva z jednoho citronu

50-70 g cukru

3 lžíce rozinek

2 kousky nalámané skořice

Postup: Ovoce oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na větší kostky. Vložíme do hrnce, přidáme 300 ml vody a zbytek surovin. Zahřejeme a na mírném plamenu necháme pár minut vařit, dokud ovoce není měkké. Horké naléváme do zavařovacích sklenic a sterilujeme 20-25 minut při teplotě 100 °C. Nebo kompot servírujeme rovnou.

4. Zavařené borůvky a hrušky

Na 4 sklenice po 250 ml

Příprava: 30 minut

Ingredience:

600 g borůvek

400 g hrušek

1 kg želírovacího cukru 1:1

2 lžíce citronové šťávy

Postup: Borůvky omyjeme a přebereme, hrušky omyjeme, oloupeme, odjádříme a nakrájíme na malé kousky. Borůvky a hrušky smícháme s želírovacím cukrem a citronovou šťávou, vložíme do hrnce a na silném plamenu necháme chvíli vařit. Stáhneme z plotny a ještě horkou zavařeninu plníme do lahví až po okraj, pevně uzavřeme a aspoň na 15 minut obrátíme dnem vzhůru.

5. Broskve v bílém rumu

Na cca 2-3 sklenice po 0,4 l

Příprava: 45 minut + 4-6 týdnů na uležení

Ingredience:

1 kg pevnějších broskví

1 citron, bio

400 g cukru krupice

350 ml bílého rumu

1 vanilkový lusk

Postup: Broskve omyjeme, oloupeme, rozkrojíme a zbavíme pecek. Dužinu nakrájíme na měsíčky. Citron důkladně omyjeme a nakrájíme na plátky. Vanilkový lusk překrájíme podle počtu sklenic. Vyvařené sklenice naplníme broskvemi, plátky citronu a postupně je prosypáváme cukrem. Do každé skleničky dáme kousek vanilkového lusku a necháme přikryté stát, dokud se cukr nevsákne. Potom je zalijeme rumem po okraj a uzavřeme. Necháme měsíc uležet v chladu a ve tmě, aby se ovoce proleželo v alkoholu. Během této doby je několikrát obrátíme dnem vzhůru, aby se cukr lépe rozpustil.

6. Domácí šťáva z černého bezu

Příprava: 45 minut

Ingredience:

2 kg plodů černého bezu

1 l vody

500 g cukru na každý litr šťávy

Postup: Bez otrháme z větviček, omyjeme, necháme okapat, přendáme do hrnce a trochu rozmačkáme. Přilijeme vodu a povaříme. Vzniklou kaši necháme přes noc přes gázu vykapat do misky. Šťávu odměříme a na každý litr přidáme 500 g cukru. Poté ještě asi 15 minut povaříme. Ještě horkou ji plníme do láhví a rychle uzavřeme. Pijeme naředěnou vodou nebo minerálkou.

7. Cuketa a květák ve sladkokyselém nálevu

Na cca 5 sklenic po 0,7 l

Příprava: 60 minut, sterilování 15-20 minut

Ingredience:

750 g růžiček květáku

šťáva z 1 citronu

750 g mladých cuket

1 hlavička česneku

2 lžíce celého černého pepře

4 lžíce oleje, nejlépe olivového

Na nálev:

750 ml vody

500 ml bílého vinného octa

500 kg cukru

30 g soli

Postup: Květák rozebereme na menší růžičky a omyjeme. V hrnci uvedeme do varu vodu, okyselíme ji citronovou šťávou, vsypeme růžičky květáku a krátce předvaříme, stačí tak 2 minuty. Květák slijeme a ihned zchladíme ve studené vodě. Cukety omyjeme a nakrájíme na kousky zhruba ve velikosti růžiček květáku. Na dno každé sklenice rozdělíme oloupané stroužky česneku, část kuliček černého pepře a po lžíci oleje. Do sklenic naskládáme natěsno směs květáku a cuket, přidáme zbylé kuličky pepře a zalijeme horkým nálevem asi 1 cm pod okraj. Uzavřeme vyvařenými víčky a sterilujeme při 80-85 stupních asi 15-20 minut. Sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme chvíli stát na víčku.

8. Sicilská zelenina v oleji

Na cca 3 sklenice po 0,7 l

Příprava: 60 minut

Ingredience:

500 g květáku

1 fenykl

2 mrkve

8 stroužků česneku

250 ml bílého vinného octa

100 g černých oliv bez pecky

1 malá lahvička kaparů ve slaném nálevu

1 lžička sušeného oregana

1 lžička sušené bazalky

1/2 lžičky sušeného tymiánu

600 ml olivového oleje

Postup: Mrkve oloupeme a nakrájíme na kostičky. Fenykl omyjeme, očistíme a nakrájíme rovněž na kostičky. Česnek oloupeme. Ocet spolu s litrem vody svaříme a poté k němu přidáme zeleninu. Povaříme asi 1 minutu. Necháme vychladit. Přecedíme přes síto a zeleninu necháme dobře okapat. Poté ji promícháme s kapary, olivami a bylinkami a naskládáme do sklenic. Zalijeme olejem až po okraj, dobře uzavřeme a necháme vychladit. Sklenice přechováváme na temném a chladném místě, kde vydrží asi 3 měsíce.

9. Zeleninové čatní

Na cca 4 sklenice po 250 ml

Příprava: 60 minut

Ingredience:

4 rajčata

1 červená paprika

1 zelená paprika

2 nakyslá jablka

1 chilli paprička

3 malé cibule

2 stroužky česneku

1/2 lžičky mleté papriky

špetka kardamomu

7 lžic bílého vinného octa

60 g cukru

1/4 lžičky soli

Postup: Rajčata krátce spaříme, oloupeme, zbavíme semínek a dužinu nakrájíme na kostičky. Papriky omyjeme, očistíme, zbavíme semínek a nakrájíme na malé kousky. Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a rovněž nakrájíme na malé kostičky. Chilli papričku omyjeme a rozpůlíme, odstraníme semínka a nakrájíme na tenké proužky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Veškerou zeleninu vložíme do velkého hrnce, přidáme mletou papriku, kardamom, ocet, cukr a sůl a vše dobře promícháme. Přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme asi 50 minut na mírném plamenu. Čatní poté naplníme do předem připravených vyvařených sklenic, dobře je uzavřeme a aspoň na 15 minut obrátíme dnem vzhůru.

10. Cibulové čatní

Na cca 4 sklenice po 250 ml

Příprava: 60 minut

Ingredience:

300 g červené cibule

300 g bílé cibule

1 velké jablko

250-300 g cukru krupice

150 ml červeného vinného octa

150 ml červeného vína

100 g rozinek (korintek)

2 lžičky mletého zázvoru

2 prolisované stroužky česneku

1 lžička koření garam masala

špetka skořice

sůl

Postup: Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Jablko oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na tenké měsíčky. Cibuli a jablka vložíme do kastrolu, zasypeme polovinou cukru a zahříváme, dokud se cukr nerozpustí a cibule nezačne lehce karamelizovat. Potom podlijeme trochou vody a dusíme, dokud cibule a jablka nezměknou, trvá to asi 10-15 minut. Přilijeme ocet, červené víno, přidáme propláchnuté rozinky, zázvor, prolisovaný česnek, garam masalu, skořici, zbylý cukr, uvedeme opět do varu a vaříme do zhoustnutí. Při varu mícháme, a jakmile je čatní dostatečně husté, dochutíme solí. Plníme ihned do dobře umytých sklenic, uzavřeme vyvařenými víčky a otočíme dnem vzhůru, alespoň na 10 minut.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články