Závislost na kofeinu: Co udělá s vaším tělem každodenní pití kávy?

Pravidelné pití kávy dělá s naším tělem divy.
Zdroj: Pixabay
Káva vás vytrhne z únavy a zefektivní práci.Kvalitní káva je silná a tmavá.Pravidelné pití kávy dělá s naším tělem divy.Káva je ideálním nápojem pro chvíle pohody.+ 1 fotka+ 2 fotky

O vlivu kávy na naše zdraví se diskutuje odjakživa. Zatímco jedni ji absolutně odmítají, druzí ji přijímají jako součást zdravé a racionální stravy. Jedno je však jisté. Vliv na naše tělo má poměrně velký.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 08. 11. 2018 07:00

Pokud jste vášnivými milovníky kávy, asi byste měli vědět, že tato kofeinová bomba má na naše tělo větší vliv, než by se možná zdálo.

Váha

Pokud ji budete pít bez cukru a smetany, může se stát pomocníkem v boji s vašimi kily navíc. Nemá totiž skoro žádnou energetickou hodnotu, zato účinně zahání chuť na sladké.

Metabolismus

Možná jste zaznamenali, že když si dáte kafíčko, mnohem snáz se vám jde na velkou. Obsažený kofein totiž urychluje stahy ve střevech a váš metabolismus se zrychlí. Je to však jen dočasný stav a dejte si pozor, aby se vaše zažívání nestalo na kávě závislým. Jsou tací, kteří si bez kafe a cigára na záchod prostě nedojdou.

Zuby

Pokud si myslíte, že pití kávy mění odstín vašich zubů, můžete být klidní. Museli byste vypít víc než 5 šálků kávy denně, aby se vaše zuby změnily. Víc škody na vaší sklovině paradoxně nadělá černý čaj.

Dech

Typicky nakyslý kávový dech je způsobený rozkládáním bakterií. Káva totiž zvyšuje kyselost ve vašich ústech. Pomoci by vám měla voda, kterou byste si měli objednat ke každému šálku.

Kůže

Jelikož je káva výrazně močopudná a nutí váš organismus vylučovat více vody, vysušuje tím i vaši pleť. Pokud jste pijáky kávy, měli byste zvýšit denní příjem tekutin.

Kosti

Pravidelné pití kávy může mít za následek úbytek vápníku a řídnutí kostí, protože kofein ovlivňuje jeho vstřebávání.

Mozek

Mírné pití kávy může podle výzkumů snížit riziko Alzheimerovy choroby až o 20 %. Kofein totiž přispívá k udržení aktivních mozkových buněk.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články