Zdravá kuchyně našich babiček aneb Udělejte si výlet do minulosti

29. Srpna 2018
Redakce Lifee.cz
Zavzpomínejte na recepty vašich babiček
Zdroj Pixabay
Témata: kuchyně , jídlo , babička , kaše
Stojíte bezradně před policemi v obchodě a zase nevíte, co koupit? Pak si vzpomeňte na vůni venkova, babičku v kuchyni a jistě si vzpomenete na nějakou tu delikatesu, kterou uměla během chvíle vykouzlit. Tady je malá inspirace.
Reklama

Jídelníček našich babiček byl pestrý. Maximálně se využívalo sezonních plodin, protože byly dostupné na zahrádce nebo se daly lacino pořídit na trhu. Létu dominovala zelenina, ovoce, houby a také se samozřejmě připravovaly zásoby na zimu. Mnohem více se vařilo z luštěnin, v kurzu byly třeba jáhly nebo pohanka.

Pohanková kaše s medem

Suroviny:

300 g pohanky

8 dl mléka

sůl

strouhaný perník

med

máslo

Postup:

Pohanku spařte, sceďte. Zalijte osoleným mlékem a přiveďte k varu. Přikryjte hrnec pokličkou a nechte pohanku nabobtnat a změknout. Oslaďte pohankovou kaši mlékem, posypte perníkem a přelijte rozpuštěným máslem. Pokud nemáte strouhaný perník, můžete použít třeba hnědý cukr. Do pohankové kaše můžete přimíchat i sušené ovoce.

Co dělat, když babička nepomáhá: 5 způsobů, jak ji přesvědčit, aby vám pohlídala ratolest

Krupicový svítek

Suroviny:

5 dkg másla

2 lžíce cukru

4 vejce

čtvrt litru mléka

špetka soli

30 dkg krupice

2 lžičky kypřicího prášku

Na zalití:

litr mléka

10 dkg cukru

skořice

Postup:

Máslo třeme s cukrem a přidáváme žloutek po žloutku, sůl a po lžících krupici s mlékem. Asi 2 lžíce krupice oddělíme a promísíme je s kypřicím práškem. Na utřené těsto vyklopíme sníh, posypeme jej krupicí s práškem a zlehka zamícháme. Těsto nalijeme do vymaštěného a vysypaného kastrolu a pomalu upečeme dorůžova. Upečený svítek vyklopíme na prkénku a pokrájíme jej na dílky jako dort. Na každý kousek svítku nalijeme teplé mléko s cukrem. Jde o to, aby se do svítku mléko pěkně vpilo. Svítek je možné oživit ovocem nebo kompotem.

Jáhlová kaše se škvarky

Suroviny:

 1 litr mléka

250 g jáhel

1 cibule

sádlo se škvarky

sůl

Postup:

Jáhly dvakrát až třikrát spaříme (přelijte vroucí vodou a sceďte). Nasypeme je do vroucího mléka, osolíme a za stálého míchání z nich uvaříme kaši. Cibulku osmažte na sádle a polijte ji kaší.

Diskuze

Reklama