Zdravá kuchyně našich babiček aneb Udělejte si výlet do minulosti

Zavzpomínejte na recepty vašich babiček
Zdroj: Pixabay
Pohanková kaše s medem potěší i ty nejmenší.Zavzpomínejte na recepty vašich babičekDo jáhlové kaše můžete přidat škvarky.Jáhly byly v kuchyni našich babiček velmi oblíbené.+ 1 fotka+ 2 fotky

Stojíte bezradně před policemi v obchodě a zase nevíte, co koupit? Pak si vzpomeňte na vůni venkova, babičku v kuchyni a jistě si vzpomenete na nějakou tu delikatesu, kterou uměla během chvíle vykouzlit. Tady je malá inspirace.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 27. 08. 2018 17:39

Jídelníček našich babiček byl pestrý. Maximálně se využívalo sezonních plodin, protože byly dostupné na zahrádce nebo se daly lacino pořídit na trhu. Létu dominovala zelenina, ovoce, houby a také se samozřejmě připravovaly zásoby na zimu. Mnohem více se vařilo z luštěnin, v kurzu byly třeba jáhly nebo pohanka.

Pohanková kaše s medem

Suroviny:

300 g pohanky

8 dl mléka

sůl

strouhaný perník

med

máslo

Postup:

Pohanku spařte, sceďte. Zalijte osoleným mlékem a přiveďte k varu. Přikryjte hrnec pokličkou a nechte pohanku nabobtnat a změknout. Oslaďte pohankovou kaši mlékem, posypte perníkem a přelijte rozpuštěným máslem. Pokud nemáte strouhaný perník, můžete použít třeba hnědý cukr. Do pohankové kaše můžete přimíchat i sušené ovoce.

Krupicový svítek

Suroviny:

5 dkg másla

2 lžíce cukru

4 vejce

čtvrt litru mléka

špetka soli

30 dkg krupice

2 lžičky kypřicího prášku

Na zalití:

litr mléka

10 dkg cukru

skořice

Postup:

Máslo třeme s cukrem a přidáváme žloutek po žloutku, sůl a po lžících krupici s mlékem. Asi 2 lžíce krupice oddělíme a promísíme je s kypřicím práškem. Na utřené těsto vyklopíme sníh, posypeme jej krupicí s práškem a zlehka zamícháme. Těsto nalijeme do vymaštěného a vysypaného kastrolu a pomalu upečeme dorůžova. Upečený svítek vyklopíme na prkénku a pokrájíme jej na dílky jako dort. Na každý kousek svítku nalijeme teplé mléko s cukrem. Jde o to, aby se do svítku mléko pěkně vpilo. Svítek je možné oživit ovocem nebo kompotem.

Jáhlová kaše se škvarky

Suroviny:

 1 litr mléka

250 g jáhel

1 cibule

sádlo se škvarky

sůl

Postup:

Jáhly dvakrát až třikrát spaříme (přelijte vroucí vodou a sceďte). Nasypeme je do vroucího mléka, osolíme a za stálého míchání z nich uvaříme kaši. Cibulku osmažte na sádle a polijte ji kaší.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články