Zdravé sebevědomí versus nezdravá obezita: Je plus-size modelka na titulce už moc?

Tess Holliday je sebevědomá žena a za svou postavou si stojí.
Zdroj: instagram
Tess Holliday se za své tělo nestydí.Jako plus-size modelka je velmi úspěšná.Monstrózní pozadí patří ke kypré postavě.Některé Tessiny outfity nápadně připomínají ty od české zpěvačky Ewy Farne.+ 2 fotky+ 3 fotky

Poruchy příjmu potravy byly, je a budou vždy velké téma. Mnoho žen na světě postihla nemoc, které se říká mentální anorexie. Mentální proto, že je to právě jejich hlava, která je přesvědčena, že jsou tlusté. Všudypřítomné štíhlé modelky se zářivým úsměvem na billboardech jsou totiž jasným důkazem toho, že kdo je hubený, je úspěšný, šťastný a oblíbený. Proti extrému se ale přirozeně zvedl druhý extrém, a to v podobě plus-size modelek, které mají baculatějším ženám jejich ztracené sebevědomí vrátit nebo posílit. Poslední statistiky ale ukazují, že světu vládne obezita a ne anorexie.

Redaktor
Redaktor 23. 09. 2018 15:02

Podle Světové zdravotnické organizace je to celých 40 procent lidí světové populace starších osmnácti let, kteří mají nadváhu a 13 procent je obézních. Češi jsou na tom také „pěkně“. Nadváhu má více než půlka národa a obezitou trpí 27 procent z nich.

Britská odrůda časopisu Cosmopolitan v říjnovém čísle na svou titulní stránku umístila plus-size modelku Tess Holliday. Ta při svých 165 cm výšky váží kolem 130 kg. Americká modelka sice obléká velikost 54, ale narážky na svou postavu si bere osobně a jako urážku, tudíž se kritikovi dostane peprné odpovědi.


Kde je tedy ale balanc mezi zdravou váhou a sebevědomím a přílišnou hubeností a obezitou? Éra vyzáblých modelek své „haters“ už našla, nyní se ocitáme v době, kdy je in mít plnější tvary a zdravé sebevědomí. Holky krev a mlíko jsou opět v kurzu a i muži si pochvalují, že ženskou mají „za co chytnout“.




Vše má ale svou míru, a tak se nabízí otázka, kde je hranice mezi zdravým tělem a myslí a začínající obezitou? Je samozřejmé, že zvažovat každé sousto, jestli ho sníst nebo ne a kolik kroků budete muset udělat navíc, abyste vyvážila příjem a výdej energie, je nesmysl. Na druhou stranu říkat si, že pytlík brambůrek včera u filmu a dnešní oběd ve fastfoodu vám nic neudělá, zvlášť tehdy, když se z toho stane pravidlo, je holý nesmysl a cesta do záhuby.


Je tedy stotřicetikilová modelka na obálce časopisu to stejné, jako zubící se vyzábliny, na které jsme byly zvyklé doteď? V podstatě ano. Oba extrémy jsou nebezpečné a i když sama Tess tvrdí, že zdravotní problémy spojené s obezitou se jí netýkají, je logické, že kosti v těle se nějak se hmotou, kterou nesou, musejí vypořádat. A je rozdíl, jestli kost nese kilo 70, nebo 130.


__

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články