10 věcí o menstruačním kalíšku, na které jste se bály zeptat

Že je nechutný? Tak to ani omylem!
Zdroj: Profimedia.cz

Pro nezkušené bizarnost či postrach. Pro jeho spokojené uživatelky nejlepší menstruační pomůcka všech dob, bez níž už nechtějí žít. Menstruační kalíšek vyvolává vášně svou velikostí i způsobem používání. Je ale skutečně manipulace s ním nechutná? A opravdu přes něj krev neproteče? Nejen na tyto intimní otázky pro vás autorka článku a jeho uživatelka Andrea Vránová sesumírovala odpovědi.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 22. 06. 2017 13:45

1. To se tam fakt vejde?

Profimedia.cz

Ano. Menstruační kalíšky se nejčastěji vyrábí z lékařského pružného a měkkého silikonu. Při zavádění se kalíšek ohne v půli a bez problémů zavede podobně jako tampon. Na trhu ale dnes najdete i ty z latexu nebo termoplastu.

2. Vážně se na to můžu spolehnout?

Profimedia.cz

Jasně, zvolíte-li správnou velikost a dobře ho zavedete. Po aplikaci kalíšek dobře těsní (vytvoří se podtlak) a vy máte jistotu, že krev stéká pouze do něj.

V současnosti můžete vybírat ze dvou, někdy dokonce až tří nebo čtyř velikostí kalíšků. Větší se doporučují ženám po přirozeném porodu, zralejším ženám nebo ženám se silnější menstruací. Velikost se často váže i na svalstvo v oblasti pánevního dna. Jeho posílením lze spolehlivost menstruačního kalíšku zvýšit.

3. Není to nechutné?

Menstruationstasse.net

Menstruace je očista. Tělo se zbavuje většiny děložní výstelky, která společně s krví odchází vaginou pryč. Jak tedy může být menstruační krev nechutná?

Dalším mýtem je zápach menstruační krve. Ta totiž ve skutečnosti sama o sobě vůbec nezapáchá. To až při kontaktu s vonnými složkami tamponů nebo vložek.

Ale ano, menstruační kalíšek nezavedete ani nevyjmete jinak než prsty. A ano, kalíšek je třeba po každém vyjmutí vylít a opláchnout. Pokud vám však nepřijde odpudivé například omývání intimních partií, dezinfekce kalíšku by vás neměla rozhodit.

4. To mám vážně omývat kalíšek před zraky dam na veřejných toaletách?

Profimedia.cz

Upřímně – co je na tom divného, když stejně jako vy menstruují? Protože jsou ale měsíčky v naší společnosti stále do určité míry tabu, nemusí vám to být příjemné. I tady ale můžete zvolit alternativu.

Mějte při ruce vždy lahev s vodou, kterou kalíšek i ruce omyjete nad toaletou. Před příštím zavedením kalíšek očistěte nedráždivým mýdlem bez parfemace a olejů.

5. Netlačí to?

Profimedia.cz

Při zvolení vhodné velikosti a při správném zavedení byste kalíšek vůbec neměly cítit. Díky pružnému a přilnavému silikonu a jiným materiálům, z nichž se kalíšky vyrábí, se dokonale přizpůsobí stěně pochvy. Oproti tamponům má navíc řadu výhod, čímž se dostáváme k…

6. Není tampon prostě jednodušší, pohodlnější a zdravější volba?

Profimedia.cz

Ano i ne. Tampon jednoduše vyhodíte do koše a nemusíte se starat o jeho vymývání a podobně. Zavádění menstruačního kalíšku vyžaduje trochu cviku stejně jako v případě tamponů. Oproti nim má ale několik výhod:

> Obvykle pojme asi 30 ml tekutiny, takže ho nebudete muset vyměňovat tak často jako tampony. Ženám se střední a slabší menstruací často stačí kalíšek vyměnit ráno po spánku a večer po příchodu z práce. To jim dává výhodu v podobě dezinfikace kalíšku v pohodlí domova.

> Nepřitahuje bakterie. Materiály pro výrobu menstruačních kalíšků nevábí bakterie tolik jako ty, z nichž vznikají tampony. Na kalíšku se nemnoží, a nezvyšují tak riziko infekce.

> Neobsahuje chemikálie. Mnoho tamponů a vložek obsahuje vonná aromata a chemikálie, které se s přirozeností lidského těla neslučují.

> Můžete se s ním koupat a nestresovat se kvůli vykukující šňůrce.

7. Nemůže se v pochvě „ztratit“? A nemůže se stát, že mi nepůjde vyndat?

Profimedia.cz

Záleží na situaci. Kalíšek se nezavádí hluboko jako tampon, to je věc první. Při pohybu, spánku se může trochu posunout. I v případě špatné velikosti kalíšku – příliš malý netěsní a hýbe se, příliš velký si může „najít“ prostor opodál.

Menstruační kalíšky jsou vybaveny stopkou, za kterou byste je měly snadno vytáhnout. Nechce se mu? Chytněte kalíšek za spodní část trychtýře dvěma prsty a vytáhněte jej. Někdy stačí jen vsunout jeden prst a uvolnit podtlak. Nebo „zatlačit“. To vše vám půjde snáze v podřepu a při uvolnění.

8. Není to drahé?

Profimedia.cz

Právě naopak! Počáteční cena kalíšku může odradit – pohybuje se zhruba od 400 do 1000 korun. Teď si ale spočítejte své měsíčná náklady na vložky a vezměte v potaz několikaletou (!) životnost kalíšku. Ta je pochopitelně  závislá na kvalitě a péči o něj.

9. Proč nedat přednost pohodlným vložkám před kalíškem?

Profimedia.cz

Hned z několika důvodů. Při nošení vložek se mohou objevit opruzeniny. Množí se v nich bakterie a při kontaktu krve s povrchem začne nepříjemně zapáchat. Mimo jiné zatěžují životní prostředí. Zkuste si spočítat a představit množství vložek, které spotřebujete ze rok? Slušná hromada odpadu, co říkáte?

10. Ovlivňuje užívání kalíšku pohlavní život?

Profimedia.cz

Takto vám to povíme – přes silikonový „špunt“ se zkrátka nedostanete. To ovšem nepředstavuje nevýhodu oproti ostatním menstruačním nezbytnostem. Můžete si odskočit a kalíšek dočasně vyndat.

Sexuální život ale může mít vliv na velikost kalíšku. Sexuálně aktivním ženám, které při intimnostech často stahují svaly pánevního dna, postačí menší kalíšek. Pasivnější zase budou potřebovat větší.

Jeho výběr je ale extrémně individuální. Neváhejte v této oblasti experimentovat a započít hon na kalíšek, co dokonale „padne“. A nevzdávejte se, pokud vám kalíšek při prvních cyklech nepůjde dost dobře zavést, vyndat nebo bude protékat.

Chce to trochu cviku. Budete-li proces zavádění a vyjímání opakovat, brzy si na něj zvyknete a vychytáte „mouchy“. Nechte se pohánět vidinou pohodlí. A ušetřených stovek!

Autorka článku: Andrea Vránová

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články