3 zaručené rady, jak přimět dítě, aby vám konečně naslouchalo

Dítě, venku
Zdroj: Pixabay.com
Neubíjejte dítě dlouhými monology, to vás beztak po chvíli přestane poslouchat a uteče do vlastní fantazie.Budete-li své rady pokřikovat z vedlejšího pokoje, žádného efektu nedosáhnete. V bezprostředním a blízkém kontaktu vám ale dítě bude skutečně naslouchat.V praxi se nejvíce osvědčuje, hovoříte-li spolu z očí do očí.Důslednost je základ. Přináší dítěti srozumitelnost, možnost spolehnout se na slovo rodiče a věřit mu (v dobrém i ve zlém).+ 1 fotka+ 2 fotky

Děti často pouštějí vaše slova jedním uchem tam a druhým ven. Někdy je doporučení a rad už příliš, a tak je děti přestávají vnímat. Jindy jsou natolik ponořené do hry, že svět kolem nich zkrátka neexistuje. Nebo vaši malí raubíři moc dobře vědí, že i když se podle rady nezařídí, žádný vážnější důsledek z toho nepoplyne. Jak tedy dítě naprosto přirozeně přimět, aby vám naslouchalo?

Jana Jánská
Jana Jánská 03. 11. 2020 10:40

1. Stručně a srozumitelně

Neubíjejte dítě dlouhými monology, to vás beztak po chvíli přestane poslouchat a uteče do vlastní fantazie. S dítětem mluvte jasně a srozumitelně.  Popište mu představu výsledku.

2. Mluvit tváří v tvář

Budete-li své rady pokřikovat z vedlejšího pokoje, žádného efektu nedosáhnete. V bezprostředním a blízkém kontaktu vám ale dítě bude skutečně naslouchat. Přivolejte tedy dítě k sobě nebo jděte vy za ním. V praxi se nejvíce osvědčuje, hovoříte-li spolu z očí do očí. Sedněte si k dítěti na bobek nebo jej vyzvedněte k sobě na klín či do náruče.

3. Důslednost a respekt

Důslednost je základ. Přináší dítěti srozumitelnost, možnost spolehnout se na slovo rodiče a věřit mu (v dobrém i ve zlém). Dítě bude vědět, že neplýtváte zbytečně slovy a svá slova myslíte vážně. K důslednosti patří vzájemný respekt.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články