4 blbuvzdorné triky, jak si zapamatovat jména lidí nejen na vánočním večírku

Jmenuje se Diana a vypadá jako stejnojmenná princezna? Máte skvělou pomůcku pro zapamatování jména!
Zdroj: Lovinglanguage.com
1. Jméno si opakujte. Oslovujte nového známého jménem a zopakujte ho při pozdravu i loučení.2. Budujte mosty. Ty pomyslné, spojující jméno člověka a něco typického pro něj. Vytvořte si v hlavě dvojice jmen a něčeho, co je charakteristické pro jejich nositele.3. Hláskujte. Požádejte daného člověka, aby vám své jméno vyhláskoval. Samozřejmě jen pokud je jeho jméno unikátní nebo není jasné, jak se píše.4. Soustřeďte se. A překvapte sami sebe, kolik lidí po večírku dokážete najít na Facebooku podle jména.+ 1 fotka

Někdy nesejde na tom, zda jste se uhodili do hlavy nebo vypili příliš mnoho svařáků. Mnoho z nás trápí špatná paměť a ta má tendenci se nám mstít v těch nejméně vhodných chvílích. Třeba na vánočních večírcích – najednou máte na někoho zavolat, jenže ouha… jak že se to jmenuje? Vyhněte se trapasům a osvojte si 4 jednoduché triky na pamatování jmen.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 06. 12. 2016 14:05

1. Jméno si opakujte

Healam.com

Ne jako kolovrátek, ale přirozeně během konverzace. Jakmile se představíte, nebojte se říct „také tě ráda poznávám, xxx (jméno)“. Totéž učiňte při loučení. Oslovujte novou známost jménem i v průběhu akce, ale ne příliš často – to by zase působilo divně.

2. Budujte mosty

Acmi.net.au

Ty pomyslné, spojující jméno člověka a něco typického pro něj. Seznámili jste se s blonďatým Ignácem alias Iggym? Propojte ho v duchu s hudební ikonou Iggym Popem! Vytvořte si v hlavě dvojice jmen a něčeho, co je charakteristické pro jejich nositele. Až začne ten černovlasý kluk vášnivě mluvit o tanci, trkne vás to – no jo, Michael (Jackson)!

3. Hláskujte

Expertentertaining.com

Požádejte daného člověka, aby vám své jméno vyhláskoval. Samozřejmě jen pokud je jeho jméno unikátní nebo není jasné, jak se píše. Tím, že si budete v hlavě dávat písmenka dohromady, si vytvoříte mentální obraz jména. A rovnou si ho uložíte do paměti.

4. Soustřeďte se

Lovinglanguage.com

Možná jen nemáte takzvanou „blbou paměť na jména“. Třeba jde o nedostatek z nepozornosti. Jakmile se začne schylovat k seznamování, zhluboka se nadechněte a vydechněte a v duchu si řekněte „teď pozorně poslouchej“. Soustřeďte se vědomě na zapamatování jména. A překvapte sami sebe, kolik lidí po večírku dokážete najít na Facebooku podle jména.

Zdroj: PureWow

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články