4 největší chyby při výchově dítěte

Snažte se spor proměnit na legraci
Zdroj: Pixabay
Snažte se spor proměnit na legraciUžívejte si se svým miminkem veškerý čas, uteče strašně rychleBuďte své pubertální dceři kamarádkou, oporou, rádcem i milující matkouLáska mezi otcem a jeho dítětem je jedinečná+ 1 fotka+ 2 fotky

Každý přistupuje k výchově jinak a je to v pořádku. Ovšem jsou věci, na které nesmíte zapomenout! Tohle jsou základní principy, bez nichž byste se ve výchově neměli obejít.

Redaktor
Redaktor 24. 07. 2018 23:02

Děti od narození vnímají a nasávají, co se kolem nich děje a také to, co říkáme. Ne nadarmo se tedy říká, že do tří let formujete budoucí povahu vaší ratolesti. 

Vyvarujte se tedy těch nejhorších chyb při výchově, kterých se dopouští většina rodičů, někdy třeba i nevědomky.

Jsi hloupý/hloupá

Pokud dítě budete neustále kritizovat, zaděláváte si na to, že vychováte člověka s nízkým sebevědomím, který si nebude vážit sám sebe a bude si připadat hloupý a neschopný.

Nemám čas

Čím dál častěji nemají rodiče čas na své děti. Takovým jednáním učíme dítě, že důležité jsou především materiální věci. Navíc lhostejnou výchovou podle psychologa E. S. Schaefera u dítěte pěstujeme určitou vzpurnost, agresivitu i odmítání sociálních pravidel.

Dávej na sebe pozor

Extrémní ochranářský způsob výchovy může napáchat na psychice dítěte více škody nez užitku. Podle psychologů tento typ výchovy vytváří emoční labilitu, nesamostatnost a závislost.

Přestanu tě mít rád/a

Láska by měla být bezpodmínečná. Bohužel často dítěti říkáme „Když to neuděláš/nepřestaneš zlobit, nebudu tě mít ráda.“ Tato slova mohou dítě vnitřně velice zranit a vypěstovat v něm pocit, že láska je pouze podmíněná.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články