5 jednoduchých rad, jak naučit dítě plavat bez zbytečných stresů

S plaváním a potápěním byste měly začít u miminka
Zdroj: Pixabay
S plaváním a potápěním byste měly začít u miminkaPokud si děti vodu zamilují, máte vyhránoNesmíte dítě zklamat, dopřejte mu čas, ať se s vodním živlem sžijeLetní hrátky u vás budou moci vypuknout v plném proudu+ 1 fotka+ 2 fotky

Pokud má vaše dítě rádo vodu, máte vyhráno. Není nic horšího, než když chcete učit plavat někoho, kdo má panický strach z vody. Je tedy nutné začít s kontaktem vody a vašeho dítěte co nejdříve.

Petra Járková
Petra Járková 25. 07. 2018 23:19

Jaký vztah bude mít dítě k vodě záleží zejména na vás. Nyní je ideální čas, abyste ho naučili základům plavání.

Začněte co nejdříve

Pokud začnete s potomkem chodit na vaničkování nebo plavání co nejdříve, nestihne si vybudovat strach z vody a ta se tak stane běžnou součástí jeho života. 

Zachovejte klid

Určitě dejte dítěti čas. Pomalu si vytváří vztah k vodě, i když to tak na první pohled nemusí vypadat. Jděte na něj opatrně, postupně, v opačném případě většina dětí dost často zpanikaří, což dokáže situaci jenom zhoršit.

Nemluvte, ukazujte

Raději než slova při učení zvolte názorné ukázky. Děti o mnoho lépe porozumí, vždyť se vás přeci snaží napodobovat.

Foukání do vody

Jak naučit děti správně dýchat ve vodě? Užitečný způsob je určitě ten, že je postavíte vzpřímeně na dno bazénu tak, aby jim ideálně trčela hlava na hladinou. Dítě se jenom pomalu potápí do vody. Nejdřív potopí pusu, pak nos a pusou fouká do vody.

Začněte plaváním pod vodou

Nejsnáze se plave pod vodou, proto je ideální  začít učit děti plavat právě takhle. Ty se obvykle dýchání pod vodou instinktivně naučí samy, což jim pomůže do budoucna. Neučte je však ani zacpávat si nos nebo zavírat oči, tím byste je do budoucna zbytečně omezovali. 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články