5 věcí, kterými vás vaše děti dokážou pořádně naštvat

Z toho už některé matky šílí.
Zdroj: pixabay.com

Patříte k rodičům, kteří přistupují k počínání dítěte s nadhledem? Jenže i sebevětší trpělivost má své meze. Zejména ve chvíli, kdy se některé situace opakují stále dokola. Dali jsme dohromady pět věcí, kterými děti dokážou vytočit i toho největšího kliďase.

Jana Jánská
Jana Jánská 04. 01. 2020 14:00

1. Kramář

Malé děti jsou zvídavé. Obzvlášť je zajímá, co všechno se skrývá v různých zásuvkách. Když je vykrámují poprvé, možná se tomu zasmějete a řeknete si, jak máte šikovné potomky. Když to ale udělají po desáté a vy po desáté musíte všechno uklízet, už vám to přijde spíš k pláči než k smíchu. Tohle náročné období je třeba přetrpět. Jediné, čím vás můžeme uklidnit, je fakt, že tahle činnost dítko jednoho dne přejde.

2. Velký chodec

Každý rodič se obvykle raduje z prvních krůčků dítěte. Ovšem tím končí klid a začíná poměrně náročné období. Dítko se totiž vydává na průzkumnou cestu bytem a vy jste neustále v závěsu za ním, aby nezakoplo, nerozbilo si hlavu, do něčeho nenarazilo apod. Dá se tak říci, že se celý den téměř nezastavíte. Zkuste se na "turistiku" vašeho potomka podívat z té lepší stránky. Díky neustálému pohybu zhubnete.

3. Období vzdoru

Ať řeknete cokoli, dítě udělá přesný opak. Na všechno reaguje vzdorovitým NE. A i kdybyste se rozkrájeli, zkrátka s ním nehnete. Buďte ale v klidu. Takové období vzdoru je zcela běžné. Vlastně ukazuje na to, že dítko začíná mít svůj vlastní názor a nenechá si jen tak něco vnutit. Roste z něj samostatný jedinec, který se později v životě neztratí. A to je také dobře.

4. Čas otázek

Maminko, a proč... Tak nějak začíná období otázek. Malé děti bývají natolik zvídavé, že se ptají od rána do včera doslova na všechno. Poprvé jim odpovíte rádi, podruhé v klidu, potřetí je upozorníte, že už se ptaly. Jenže ony zareagují dotazem - a proč? Tady pomůže jediná rada, vytrvat, časem je vyptávání přejde a časem budete ještě rádi na tuto etapu vzpomínat.

5. S maminkou...

Bez maminky ani ránu je další věc, která nejenom maminky vytáčí do ruda. Období "chci maminku" matky poměrně značně vysiluje, protože si často bez dítka nemohou ani dojít na toaletu. Často bývá i důvodem k hádkám mezi partnery, protože tatínci leckdy nemohou přenést přes srdce, že je maminka v životě jejich potomka momentálně jediný člověk, kterého je ochotný akceptovat. Je třeba vydržet, protože i tento stav časem pomine.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články