5 naprostých nesmyslů o islámu, kterým možná věříte

V posledních letech se o islámu rozšířila spousta polopravd a lží
Zdroj: zdroj: pixabay

Islám je v dnešní době velice ožehavé téma a skloňuje se snad ve všech možných a nemožných variacích pravd, nepravd a polopravd. Někteří politici si na islámu dokonce postavili kariéru, protože našli ,,díru na trhu“, a přitom ani neví, co je to ramadán. Pojďme se tedy podívat, jakým nesmyslům byste opravdu něměli věřit.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 23. 04. 2018 17:58

Je důležité vědět...

Že islám není jen jeden. Má mnoho způsobů vyznání a na celém světě se nevyznává stejně. Když něco platí například pro muslimy v Iráku, neznamená to, že totéž platí pro muslimy například v Egyptě či v Turecku. Je to jako s křesťanstvím. Pod toto vyznání se řadí evangelíci, katolíci, svědci Jehovovi, pravoslavní atd. atd. Mají jednoho boha, jednu Bibli, ale každý si ji vykládá po svém.

Muslimka musí chodit zahalená

Ženy zahalené od hlavy až k patám v burce. Pravdou ovšem je, že kdybyste dali dohromady všechny muslimky, hledat ty v burce by bylo jako pátrat po jehle v obrovské stodole plné sena. Muslimky se mohou rozhodnout, jestli se chtějí, nebo nechtějí zahalit a jak moc. Burka patří ke tvrdému a konzervativnímu stylu oblékání. Dnes mají ženy povinnost se takto zahalovat například v Saudské Arábii a v Íránu. Život žen v těchto státech je tvrdý a doslova bezprávní. Například v Turecku už ale takto zahalenou ženu skoro neuvidíte.

Islám netoleruje jiná náboženství

V Koránu se píše, že muslimové nejsou jediní, kteří uctívají Boha a že i židé a křesťané jsou lidmi velké knihy. Korán doslova přikazuje, aby muslimové chránili nejenom své mešity, ale i kostely a synagogy. Kromě Saudské Arábie v muslimských zemích kostely opravdu stojí. V Egyptě dokonce žijí i pravoslavní koptové. V jedné zemi tak fungují dvě velmi odlišná náboženství. Jestli tedy nějaký muslim říká opak, je jeho tvrzení v rozporu s islámem.

Islám se zasekl ve středověku

Co se týče historie a vědy, není na tom islám až tak špatně. Věda a matematika by jako taková bez islámu prakticky neexistovala. Díky muslimům došlo k pokroku v geografii, v umění, architektuře, filozofii, ve stavebnictví, medicíně a ve zdraví. A to jsou historická fakta.

Mohamed byl odporný pedofil

Spousta lidí vyčítá proroku Mohamedovi, že jedné z jeho nevěst bylo v době svatby kolem devíti let. Historicky to doloženo přímo není, ale můžeme se za to dnes na Mohameda zlobit? Z dnešního pohledu pedofilem opravdu byl. Ovšem Mohamed žil pravděpodobně mezi léty 571–632 našeho letopočtu a v té době byly dětské sňatky naprosto běžné. O pár set let dříve si egyptští faraoni brávali za muže a ženy své bratry a sestry. Dnes nám to přijde naprosto nechutné, u nich to bylo normální. Za pedofila můžeme označit i našeho velkého krále Karla IV. Jedné z jeho 4 žen bylo v době jejich svatby sotva 14 let.

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články