7 typů přátel, se kterými stojí za to trávit čas

přátelé, mladí lidé
Zdroj: Freepik

„Přítel je člověk, který zná melodii tvého srdce, a předzpívá ti ji, když ji zapomeneš,“ řekl kdysi Albert Einstein. Tento citát lze bezesporu napasovat na těchto 7 typů přátel. Přestože se mírně liší svou povahou, něco je přesto spojuje – jsou to ti opravdoví.

Jana Jánská
Jana Jánská 13. 10. 2016 12:44

1. Bláznivý přítel

Díky němu se otrkáte. Neustále vymýšlí šílené nápady a je z nich tak nadšený, že nemůžete odmítnout. Tento přítel vás dloube do zad, vytahuje vás z pohodlí vašeho gauče a vy mu můžete děkovat – díky němu zažijete věci, do kterých byste se sami nepustili.

2. Upřímný přítel

Nenechá vás žít v iluzi, zato vám pomůže otevřít oči. Ať už v otázce nefunkčního vztahu nebo zaměstnání, v němž stagnujete. Slyšet pravdu může být někdy drsné, ale je to vždycky lepší, než kdyby váš přítel neřekl nic. Je vaší pravou rukou při důležitých rozhodnutích – najde pro vás to nejlepší řešení.

3. Letitý přítel

Zná vás jako svoje boty, jeho rad si proto važte. Zná vaši minulost i situace, v nichž jste se ocitli, a tak vám nabídne konstruktivní pohled na věc. Na takového přítele je vždycky spoleh. Važte si ho – s pohledem zvenčí předejdete zkresleným (zidealizovaným i zdramatizovaným) představám.

4. Posluchač

Někdy toho prostě máte po krk. Potíže se na sebe nabalují, že už je nemáte skoro kam dát. Tedy máte, pokud udržujete přátelství s takzvaným posluchačem.

Většinou je to mírný, vyrovnaný člověk, tišší, co spíš poslouchá, než mluví. Takový přítel se zaujetím vyslechne všechny vaše příhody a křivdy, na chvíli se zamyslí a nabídne konstruktivní komentář. A vám se neskutečně uleví – je to jako kdybyste nesli na zádech menhir a přesunuli ho na někoho jiného.

5. Kamarád-kolega

Někdy si člověk potřebuje postěžovat. A nejčastěji v práci. Pokud máte s nějakým kolegou bližší vztah, je to jedině dobře – zná dokonale pracovní prostředí, a má tak pro vaše nesnáze pochopení. Mít spřízněnou duši na pracovišti se vyplatí i z jiného důvodu – rozesměje vás, když se šéf špatně vyspí.

6. Loajální přítel

Rodinná či vztahová tajemství se mnohdy nedostanou dál než za hranice rodinného kruhu. To se ovšem může změnit, pokud narazíte na člověka, kterému můžete věřit. Za vaše choulostivé patálie vás nebude soudit ani je neroznese dál. Naopak – jakmile je uslyší, zamkne svá ústa. Tito lidé se nezřídka stávají přáteli na celý život.

7. Kamarád, kterého obdivujete

Je ztělesněním člověka, kterým toužíte být. Motivuje vás, povzbuzuje vás a připomíná vám vaše sny. Je také tím nejlepším mentorem a motivací. Mějte v jeho přítomnosti pořádně nastražené uši. A učte se. Váš úžasný přítel vám pomůže stát se nejlepší verzí sebe sama.

Zdroj: Lifehack

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články