Čeká vás rozvod a nevíte, jak nejšetrněji to říci svým dětem? Máme pro vás pár tipů, jak na to

Čeká vás rozvod a nevíte, jak nejšetrněji to říci svým dětem? Máme pro vás pár tipů, jak na to

Manželství nevyšlo, rodina se rozpadla. Co teď? Jak to zvládnu? Budou mě děti nenávidět? Budou mi to vyčítat? Takové otázky se honí v hlavách každému rodiči, kterého čeká rozchod s partnerem či partnerkou. Rozvod je velice zásadní událost. A bohužel skoro vždy platí, že nejvíce ho odnášejí děti.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 15. 03. 2018 19:14

Podle statistik se v ČR rozpadá každé druhé manželství. Rozchod rodičů pak obvykle nejvíc odnášejí děti. A je úplně jedno, jestli se manželé rozcházejí v dobrém, či ve zlém. Jak tedy dětem pomoci se s nastalou situací co nejlépe vypořádat?

O děti nesoupeřte a nekupujte si je

V tomto nelehkém období se někdy stává, že rodiče o své děti soupeří. Najednou si jich oba více všímají, více se jim věnují, kupují jim dárky a pomlouvají se navzájem. Bohužel je to ta nejhorší cesta, jakou si mohli v takové době vybrat. Dítě má své rodiče rádo stejně a fakt, že už máma s tátou nebudou spolu, je uvádí do nejistoty. Soupeřením o jejich přízeň a podplácením, jim ale žádný klid rozhodně nevrátí.

I hladký rozvod bez hádek v duši dítěte zanechá bolest

Bouřlivý rozvod plný hádek a bouchání dveřmi je pro děti utrpení. Ani hladký rozvod se ale neobejde bez následků. Je možná ještě horší. Když se dva hádají, pro dítě je to sice těžké, ale vidí, že něco není v pořádku. Když je vše bez hádek, je to pro dítě možná ještě víc nepochopitelné. Vždyť je vše v pohodě, tak proč se rozcházejí?

Není to tvoje vina

Řada dětí si dokonce může myslet, že se rodiče rozvádí kvůli nim. Pokud jste se dostali do takové situace, rozhodně takové představy svým ratolestem okamžitě vyvracejte a dejte jim najevo, že tomu tak není. Na druhou stranu, nikdy svého partnera u dětí nepomlouvejte. To, že se vy dva už nemáte rádi, neznamená, že to tak cítí i vaše dítě. Pro vaše dítě bude vždy milovaným rodičem.

Nebuďte tajnůstkáři

Vždy je dobré jít s pravdou ven. Žádné odkládání, vymlouvání se, mlžení či tajnůstkaření. Děti nejsou hloupé, proto s nimi jednejte na rovinu. Nejlepší je, když si se svými potomky sednete oba dva a společně si promluvíte. Nezapomeňte je ujistit, že je máte oba rádi a že to tak i přes rozvod zůstane. Je dobré také přiznat důvod, kvůli kterému se rozvádíte. Samozřejmě by to mělo být přiměřené jejich věku.

Když jsou děti introverti

U introvertního dítěte málokdy poznáte, jak situaci, jakou je například rozvod, bere. Málo totiž dává najevo svůj smutek a spíše dělá, že je mu to jedno. Jestli víte o svém dítěti, že se málo svěřuje a je introvertní, začněte sledovat jeho chování. Může se obrovsky trápit, ale nedá to znát.

Kouše si nehty: Tento zlozvyk značí nejistotu a nervozitu.

Nemluví: Protože nemá o čem, nebo se mu nechce. Rozvodem se zbortily jeho jistoty, a tak se uzavřelo před světem.

Dělá, že je mu vše ukradené, ale přitom je nervozní: klasický maskovací manévr. Co je? Nic se neděje. Ve skutečnosti se toho uvnitř vašeho dítka děje neuvěřitelně moc. Promluvte si s ním, nebo navštivte dětského psychologa.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články