Čeští senioři: Bojí se sice stáří, ale nakonec si důchod užívají

Dnešní senioři si chtějí užívat aktivní důchod
Zdroj: Pixabay
Senioři se důchodu bojí, ale nakonec jsou v něm spokojeníRádi tráví čas s vnoučatyJediné, co jim kazí tento čas, je zdravotní stavStaří lidé v jiných zemích žijí často na hranici chudoby+ 1 fotka+ 2 fotky

Je to trochu paradox. 52 % Čechů má ze stáří hrůzu. Na druhou stranu si ale 40 % seniorů důchod užívá. Kdo je na tom ale hůře, je tzv. sendvičová generace. Do ní spadají ti, kteří se starají o své děti, ale zároveň i o svoje rodiče.

Petra Járková
Petra Járková 31. 10. 2018 16:27

Sendvičová generace

Průzkum ukázal, že být šunkou v sendviči je vysilující. Zástupci sendvičové generace jsou se svým životem výrazně méně spokojení než ostatní věkové skupiny. Jedním z důvodů jsou určitě finance. Starat se o rodiče a současně nedospělé děti je finančně náročné, o to více, když je zapotřebí nepřetržitá péče 24 hodin denně.

Že se sendvičová generace cítí pod tlakem, není překvapivé. Lidé sice věří, že by se měl o seniory postarat stát (73 %). Velká očekávání mají ale i od samotných rodin. To, že se o své starší rodiče mají postarat nejbližší, si myslí téměř 20 % respondentů.

Nebojte se zeptat

Pravidelné průzkumy také ukazují, že víc než polovina lidí vůbec netuší, kam se obrátit pro radu, když se jedná o problémy stáří. I proto vznikl nový portál www.neztratitsevestari.cz, který pomáhá nejen seniorům, ale i jejich rodinám a nejbližším.

Fakta o stáří

52 % Čechů se stáří bojí

3 % se na stáří těší

40 % důchodců si stáří užívá 

44 % seniorů se setkalo s diskriminací kvůli věku

87 % procent si myslí, že senioři společnost obohacují

73 % si myslí, že o finanční zajištění seniorů by se měl postarat stát

19 % si myslí, že důchodce má zajistit rodina

Zdroj dat: Sue Ryder

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články