Charles Manson. Pomatený šílenec, který se stal ikonou zla

Charles Manson ve vězení, kde až do své smrti opakovaně žádal o podmínečné propuštění. Zemřel v 83 letech.
Zdroj: profimedia
Charles Manson ve vězení, kde až do své smrti opakovaně žádal o podmínečné propuštění. Vstupní dveře, na které vrazi v Cielo Drive v Beverly Hills napsali krví těhotné Sharon Tate „PRASE“.I když sám nikoho nezabil, manipuloval s lidmi a fanatizoval je. Vydával rozkazy k vraždám.Manson jde před soud.+ 1 fotka+ 2 fotky

Vedle Jacka Rozparovače se jedná zřejmě o nejznámějšího šílence a vraha. Jeho hrozné činy pronikly i do uměleckého světa a pro mnoho lidí se stal, bohužel, vzorem. Manson je sice rok po smrti, ale dodnes má po celém světě miliony fanoušků a především fanynek, kteří mu do vězení posílali dopisy plné obdivu a žádali ho o autogram. Přitom ve svém ubohém životě nedokázal nikdy nic dobrého.

Veronika Hándlová
Veronika Hándlová 05. 06. 2018 09:30

Narodil se v roce 1934 a jeho matkou byla Kathleen Maddox. Kathleen byla dívkou na útěku. Jako malá vyrůstala ve velice přísné katolické rodině, a protože ona v boha odmítala uvěřit, raději utekla. Malý Charles byl chvíli beze jména, jeho matka totiž netušila, kdo je jeho otec. Později dostal jméno Charles Milles Manson. Příjmení Manson získal po tehdejším partnerovi své matky a svého biologického otce nejspíš nikdy nepoznal.

S matkou to malý Charlie neměl zrovna jednoduché. Byla silnou alkoholičkou, a když neměla na pití, zkoušela svého syna jedné bezdětné servírce za alkohol prodat. Když jí číšnice odmítla nalít, vypotácela se z hospody a malého Charlieho servírce nechala. Ta se o něj opravdu chvilku starala, ale později si pro něj přijel jeho strýc a syna matce vrátil.

Svou matku si ale i tak příliš neužil. Kathleen trávila většinu času ve vězení, kde seděla za drogy a krádeže. Manson tedy neustále pendloval mezi příbuznými. Jeden z jeho strýců před jeho očima spáchal sebevraždu a druhý ho neustále oblékal do holčičích šatů, protože mu přišel moc zženštilý. Když se jeho matka vrátila z vězení, chtěla se syna vzdát a dát ho do pěstounské péče. I když se k němu chovala hrozně, měl ji velice rád a často za ní utíkal. Chtěl být s ní, ale jeho matka o něj nestála.

Zloděj

V pubertě nevěděl, co se životem, a tak začal krást. Tyto drobné krádeže ho dostaly do nápravného zařízení, v jednom byl dokonce opakovaně sexuálně zneužíván. Když nabyl plnoletosti, začal vykrádat auta a dostal se do vězení. Krátce po tom, co byl propuštěn, se oženil se servírkou Rosalií Willisovou. Rodinu živil jak jinak než krádežemi aut. Opět se dostal do vězení, kde se dozvěděl, že se mu narodil syn. Za tu dobu, co byl v lapáku, začala jeho manželka žít s jiným mužem a jen co opustil brány vězení, přišel rozvod. Začal padělat peníze a stal se pasákem a opět byl zavřen do vězení. Když ve svých třiadvaceti z vězení odcházel, měl už za sebou velice zajímavou minulost. Polovinu života strávil buď v nápravných zařízeních, nebo ve vězení. 

Hippie Charlie

Manson se ve vězení naučil nejenom dobré hře na kytaru, ale také mistrně ovládal manipulaci s lidmi. Přestěhoval se do San Franciska, které bylo centrem hnutí hippies, a začal si kolem sebe budovat zástup svých obdivovatelů. Začali si říkat Rodina. Zprvu se neodlišovali ničím od běžných hipíků. Brali drogy, tančili nazí kolem ohně a jednoduše si užívali života.

Prorok

To ale Mansonovi nestačilo. Jeho Rodina se začala rozrůstat a čítala již kolem třiceti členů, převážně mladých žen. Usídlili se na opuštěném ranči, který si opravili. Ranč sloužil jako kulisa pro westernové filmy. Za občasný sex jedné dívky z Rodiny s osmdesátiletým slepým vlastníkem ranče zde mohli zůstat. Ranč se stal brzy známým místem divokých sexuálních orgií. Manson začal své členy Rodiny manipulovat a kázat jim. Zblbnul je tak moc, že ho začali fanaticky uctívat a považovali ho za nového proroka.

Apokalypsa

Koncem roku uslyšel Charles Manson poprvé Bílé album od Beatles. Podle Mansona jejich písně předpovídaly rasovou válku černých proti bílým, která přijde v roce 1969, a podporovaly utlačovanou černou menšinu, aby zahájila revoluci proti bílé nadvládě. Krvavá válka dosáhne apokalyptických rozměrů, kdy přežije jenom hrstka vyvolených, hlásal Manson. Katastrofické vize podporoval také nedávný úspěšný atentát na vůdce černochů Martina Luthera Kinga.

Od té doby Manson Beatles neuvěřitelně propadl. Slavné hudebníky z Liverpoolu pokládal za čtyři anděly z biblické Knihy zjevení, která se také nazývá Apokalypsa. Sebe považoval za pátého anděla, který má klíč od bezedné propasti. Tuto nesmyslnou myšlenku naočkoval i ostatním členům své sekty a dokonce si začali v poušti stavět jakési atomové kryty, kde měli tuto apokalypsu přežít.

Apokalypsa nikde

Jenže apokalypsa ne a ne přijít. Manson se tedy rozhodl, že rasovou válku vyvolá sám. Sepsal seznam „prasat určených na porážku“, na jehož základě členové sekty zavraždili prvního člověka – bělocha Garyho Hinmana, jehož krví napsali na zeď sousloví „politické prasátko“ a vedle něj otiskli černou panteří pracku. Chtěli, aby to vypadalo jako vražda spáchaná Černými pantery (skupina černošských extremistů). Ovšem apokalypsa byla stále v nedohlednu. A tak Manson 8. srpna 1969 nařídil, aby tři členky Rodiny a Charles „Tex“ Watson šli do vily na losangelské Cielo Drive, kde měla být bohatá bělošská smetánka. Úkol měli jediný: zabít každého, koho potkají. Než skupina vstoupila do vily, odstřihla telefony v celém domě, aby nebylo možné zavolat o pomoc. Co se stalo potom, si nikdo nedovede představit ani v tom nejhorším hororu. Všechny osoby, které ve velké vile tou dobou byly, zabili velice krutým způsobem. Jako poslední si nechali manželku režiséra Romana Polanského, krásnou herečku Sharon Tate. Sharon byla v osmém měsíci těhotenství. Prosila vrahy, aby ji ušetřili. Nebo ať jí dovolí porodit dítě a hned potom ji zabijí. Fanatici na její prosby nebrali ohledy a ubodali ji. Odřízli jí obě prsa a na zeď napsali její krví nápis PRASE.

Jedním masakrem to neskončilo

Hned další den po hrůzném činu byl podobným způsobem zavražděn manželský pár bílých podnikatelů LeBiancových. Zdi i dveře od ledničky pokryly krvavé nápisy jako válkasmrt prasatům nebo Helter Skelter. Poslední slovo znamenalo podle Mansona synonymum pro apokalypsu. Los Angeles zachvátila panika. Sám Manson nikdy nevraždil. Vždy jen dával pokyny svým fanatickým obdivovatelům, koho zavraždit. Po pár dnech policie zatkla pár členů Rodiny za krádeže aut. Neměli ani tušení, že v jejich cele sedí bestiální vrazi. A asi by je i pro nedostatek důkazů propustili, kdyby se jedna členka Rodiny nepodřekla.

Devět doživotních trestů

Manson stanul před soudem. I když sám nikdy nezabíjel, hrozil mu trest smrti. Manson se chtěl hájit sám, ale to mu soud neumožnil. Pozatýkána byla celá jeho Rodina a padaly opravdu vysoké tresty. Manson nakonec trestu smrti unikl. Stát Kalifornie po pár letech tresty smrti zrušil. Manson a jeho přívrženci dostali doživotní tresty.

Odkaz v kultuře

V populární kultuře se stal po svém uvěznění doslova ikonou a symbolem zla. Hudebník Marilyn Manson má svůj pseudonym složen z kombinace jména slavné americké herečky a zpěvačky Marilyn Monroe a Mansona. Zpěvák Axl Rose se proslavil svými tričky s Mansonovou tváří a nápisem „Charlie Don't Surf“ a na album The Spaghetti Incident? kapely Guns N' Roses byla zařazena píseň, kterou Manson napsal. Svými strašnými činy se stala z Mansona hvězda. Celý zbytek svého života mu do vězení chodily dopisy od fanynek a stal se skutečnou superstar. Dokonce se i znovu oženil. Jeho ženou se stala jeho největší fanynka, o 54 let mladší dívka, která se přezdívá Star. Svatbu měli ve vězení. Bylo o něm natočeno i mnoho dokumentů, ve kterých sám vystupoval.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články