Chcete mít stále dobrou náladu? Vědci už znají trik na její zlepšení

Altruismus je tajemstvím zdravého ducha.
Zdroj: Pixabay.com
Před začátkem pokusu účastníci vyplnili dotazník cílený na jejich duševní pohodu v oblasti psychiky, emocí a společenského života.První ze skupin konala dobré skutky, které pomáhají světu, jako například sběr odpadků.Druhá skupina musela například pozvat kamaráda na kávu nebo pomoct uvařit večeři.Třetí parta se měla starat o svou spokojenost, a to prostřednictvím častějšího cvičení nebo jednodenní dovolené.+ 1 fotka

Každý máme své osvědčené metody na zlepšení nálady, když se přihodí něco negativního. Někdo vyrazí do cukrárny na dort, jiný si koupí něco na sebe nebo si zasportuje. Podle výsledků nového výzkumu ale nic z toho není tak účinné jako dobrý skutek.

Eva Jeřábková
Eva Jeřábková 26. 07. 2018 16:55

Vyplývá to ze studie publikované v časopisu Emotion. „Pomoc druhým či projevy laskavosti mohou zlepšit náladu a duševní pohodu celkově,“ tvrdí Katherine Nelson, hlavní autorka studie a profesorka psychologie na University of the South v Tennessee.

Experimentu se zúčastnilo skoro 500 dobrovolníků, kteří byli rozděleni do čtyř skupin. Každá z nich měla během šesti týdnů plnit různé úkoly.

První z nich konala dobré skutky, které pomáhají světu, jako například sběr odpadků. Druhou pověřili vědci prokazováním laskavostí druhým. Museli například pozvat kamaráda na kávu nebo pomoct uvařit večeři. Třetí parta se měla starat o svou spokojenost, a to prostřednictvím častějšího cvičení nebo jednodenní dovolené. Čtvrtá skupina sloužila jako kontrolní – nedělala nic zvláštního mimo obvyklý program, aby mohli experti změřit dopady aktivit zbylých třech skupin.

Před začátkem pokusu účastníci vyplnili dotazník cílený na jejich duševní pohodu v oblasti psychiky, emocí a společenského života. V průběhu experimentu rovněž jednou týdně zaznamenávali pozitivní a negativní emoce.

Jaký byl výsledek? Dobré skutky měly skutečně výtečný vliv na rozpoložení účastníků. První dvě skupiny po šestitýdenním výzkumu uvedly, že se cítí šťastnější nebo že pociťují zlepšení nálady. Skupina konající dobro pro sebe nevykazovala žádné pozitivní emoce nebo větší duševní pohodu.

„Dělání laskavostí dává lidem příležitost cítit výrazně pozitivnější emoce, jako radost, spokojenost a lásku,“ řekla Nelson. „Zažívali při tom pozitivnější emoce, a měli tím pádem lepší psychologické zdraví, protože zároveň pečovali o společenské vazby nebo na sebe byli za dobrý skutek pyšní.“

Už dřívější studie prokázaly, že pomoc druhým nejenže blahodárně působí na psychiku, ale i na fyzické zdraví. Podle jedné z nich snižuje altruismus krevní tlak a stres.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články