Cher: Zpěvačka arménského původu, která získala Oscara

Zpěvačku chtěl kdysi nejeden muž.

Americká zpěvačka Cher (71) oslňuje svět svým talentem už několik desítek let, a zdá se, že její kariéra bude mít i nadále dlouhého trvání. Cher si nepodmanila jen hudební branži, ale i tu hereckou. V roce 1988 dokonce získala Oscara. Po osobní stránce se zpěvačce tolik nedaří, ale ona si s tím hlavu neláme a dál si užívá status bohyně popu, jak je mnohdy nazývána.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 08. 02. 2018 23:19

Cher, vlastním jménem Cherilyn Sarkisian, se na rodila 20. května 1946 v Kalifornii. Hudební geny nezapře, jelikož je dcerou country zpěvačky Georgie Holt, která má předky z Francie i Arménie. Už v patnácti Cher odešla z domova a seznámila se s hudebníkem Sonnym Bonem. Duo Sonny a Cher svého času bořilo hitparády především s písní I Got You Babe.

Byli známí svojí účastí v populárně naučných filmech, kde varovali mládež před neřízeným životem plným drog. Za TV pořad The Sonny and Cher Comedy Hour získala Cher dokonce Zlatý glóbus. V sedmdesátých letech se objevila na obálce prestižního módního časopisu Vogue. Její hlavní náplní bylo ale stále být zpěvačkou.

Tisk živila svými nejrůznějšími aférkami, i tím jak vyzývavě chodila oblékaná. Ve filmové průmyslu zaznamenala největší úspěch v roce 1988 ve snímku Pod vlivem úplňku, kde si zahrála Lorettu Castorini, která se zamiluje do snoubence svého bratra. Roli ženy v bezvýchodné situaci, zahrála tak bravurně, že si za ni vysloužila Oscara, Zlatý glóbus i Donatellova Davida. Mladší ročníky si ji můžou pamatovat z muzikálu Varieté, kde si zahrála s Christinou Aguilerou.

V osobním životě to má Cher jako na houpačce. Za její osudové muže byli považováni Sonny Bono, Gregg Allman nebo Les Dudek. Je známá tím, že se nechce smířit se stářím. Zřejmě je toho názoru, že vyhlazená tvář k image popové královny prostě patří. Svého úspěchu si je vědoma a ví, že pořád platí za jednu z nejznámějších zpěvaček na zemi.

Za svoji kariéru zvládla prodat celosvětově přes 200 milionů desek. Mezi její nejznámější písně patří třeba Believe nebo The Shoop Shoop Song. Vydala neskutečné množství alb. Namátkou třeba With Love, Cher, I'd Rather Believe in You, Cherished. Z pozdějších pak třeba It's a Man's World nebo Closer to the Truth. Zpěvačka je do dnešních dnů označována jako bohyně popu.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články