Chovejte se tímto způsobem a svému vztahu dáte „polibek smrti“, říká psycholog

Hádky kvůli malichernostem vztahu neublíží jako to, co přichází poté.
Zdroj: Twilightsaga.wikia.com

Vyskytuje se kolem vás mnoho párů, které se dohadují kvůli malichernostem? Nebylo by to nic neobvyklého. Občasné pře kvůli špatné koupi či nevhodnému vtipu ale nemohou vztahu ublížit jako to, co následuje potom. To, co psycholog John Gottman nazývá „polibkem smrti“.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 04. 04. 2017 10:01

Představte si následující scénu. Jdete z práce. Unavení, možná trochu podráždění. Své negativní rozpoložení si uvědomujete, stejně jako to, že na něm váš partner nenese podíl.

Řeknete si tedy, že všechny negativní emoce necháte přede dveřmi. A svého partnera láskyplně přivítáte.

Po vstupu se ale všechno sesype jako domeček z karet.

Protože koupil špatný tvaroh.

„Vždyť i dítě ví, že na ovocné knedlíky patří tvrdý tvaroh na strouhání. Ne měkký!“ oboříte se na něj. Večeře je v tahu…

Huffingtonpost.com

Podle Gottmana, který působí na Washingtonské univerzitě a je otcem Gottman Institute, jsou občasné slovní šarvátky docela běžné. A ne tak nebezpečné… jako to, co přijde potom.

Jsi absolutně neschopný!

Totiž pohrdání. Mix vzteku a znechucení je pro vztah jedovatější než dlouhodobá frustrace či negativita. Jak ho poznat? Začnete partnera považovat za neschopného, zabedněného a absolutně nespolehlivého.

Tyto myšlenkové pochody jsou zvlášť nebezpečné kvůli vztahu nadřazenosti-podřazenosti. Vytrácí se rovnocennost partnerů – jeden z předpokladů dlouholetého soužití.

Zmíněné chování je dokonce tak zhoubné, že předpovídá 93% pravděpodobnost rozvodu.

Kellerdating.com

Číslo pochází ze studie z roku 2002. Experti si vzali na mušku 79 párů napříč americkým středozápadem. Celých 21 z nich se rozvedlo ještě během výzkumu.

I další studie potvrdily spojitost mezi určitým typem chování a rozpadem vztahu.

Jedna z nich se zaměřila na 373 novomanželů a jejich první roky soužití. Ti, kteří na sebe křičeli, pohrdali jeden druhým nebo z hádek utíkali, se brzy zase rozvedli.

Ještě to nevzdávejte

Zaregistrovali jste pohrdlivé chování u partnera? Ještě si nemusíte balit věci. Zamyslete se nad tím, zdali neděláte něco, co může negativně ovlivňovat jeho rozpoložení. Lze se tomu vyhnout? Můžete své chování změnit, aniž by to pro vás představovalo zásadní problém?

Aktivní přístup je prvním krokem k úspěšnému řešení krize. A možná tím klíčovým pro to, abyste s partnerem vydrželi až do konce.

Zdroj: Business Insider

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články