Co se děje v lidském těle, když jsme zamilovaní aneb důkaz, že láska je chemie

Láska se dá popsat i chemií
Zdroj: zdroj: pixabay
láska je velice silný citkterý způsobuje mozeklásku na první pohled prokázali i vědciI pes cítí cit podobný lásce, když vidí svého pána+ 1 fotka+ 2 fotky

Láska se nevyskytuje pouze v básních a ve slovech. Láska opravdu v našem těle je a vědci ví, co a jak ji způsobuje. Co se děje v lidském těle, když pocítí lásku?

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 25. 03. 2018 15:12

Víte že...

Když máte psa a přijdete domů, váš čtyřnohý kámoš vás radostně uvítá. Je šťastný, vrtí ocáskem, radostně kňučí a občas se i radostí počůrá. Vědci zjistili, že to, co se odehrává v těle psa, když po delší době vítá svého pána, je velice podobné tomu, když člověk vidí osobu, kterou miluje.

Co je to láska?

Láskou se označuje lidský cit, který nás přitahuje k určité osobě. Má mnoho podob. Můžeme milovat vlastně cokoliv. Svého psa, vlast, knihu apod. S láskou k druhému člověku je to ale přece jen o trochu jiné.

Mozek

Říká se, že láska jde od srdce. Ve skutečnosti láska vzniká v mozku. Muži a ženy mají 12 částí mozku a když se zamilují. všech 12 částí jede na plné obrátky. Tímto procesem se vyplavují hormony dopamin, oxytocin a adrenalin. Tyto hormony a ostatní chemické látky způsobují pocit štěstí a euforické vzrušení - neboli lásku. 

Láska na první pohled? Vědci říkají, že existuje

Vědci dokonce přišli na to, že láska vyvolává podobný stav, který prožíváme po užití kokainu. Dále také potvrdili, že láska na první pohled opravdu existuje a k tomu, abychom se zamilovali nám stačí pouhých pět sekund.

Když se zamiluješ jednou, je to na věky

Psycholog Arthur Aron zkoušel porovnávat aktivitu mozku čerstvě zamilovaných párů a mozky lidí, kteří žijí ve šťastném manželství již několik let. Výsledkem byl sám zaskočen. Zjistil, že láska neupadá ani po letech šťastného a klidného vztahu a dva lidé se mohou milovat stejně, i když jsou spolu třeba deset let.

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články