Co stojí za fenoménem déja vu? Astrální cestování? Minulé životy? Podívejme se na to vědecky

Co je vlastně Deja vu? Může za něj minulý život? astrální cestování? Nebo je to jen optický klam
Zdroj: pixabay

Každý z nás jistě zažil stav, kdy se ocitneme na nějakém místě, o kterém jsme přesvědčeni, že už jsme zde určitě jednou byli. Jen si nemůžeme vzpomenout, kdy to bylo. To samé máme s lidmi, které potkáváme. Tak moc se snažíme určitého člověka zařadit, ale nevede se nám to. Tomuto stavu se říká déjà vu. Proč a jak vzniká?

Veronika Hándlová
Veronika Hándlová 04. 05. 2018 18:23

Názory lidí se různí. Esoterici tvrdí, že za déjà vu může například astrální cestování či minulé životy. Esoterici věří, že je tento stav jakousi vzpomínku, která je uchována hluboko v našem podvědomí. Jde o zážitky z minulých životů, které jsme prožili, nebo o zážitky z astrálního cestování, kdy se naše duše vymanila z lidského těla a cestovala.

Jak to vidí věda?

Věda je k déjà vu kritičtější. Dle vědců jde o druh iluze způsobený jistým zpožděním informace, než doputuje z jedné poloviny mozku do druhé. Jednoduše: vaše oči zaznamenají danou aktivitu okamžitě, ale váš unavený mozek ji zachytí o chlup později. Vy tak máte pocit, že jste situaci už někdy v dávných dobách zažili. Déjà vu značí dle vědců jediné, a to unavený mozek. Dejte si občas šlofíka a tohoto nepříjemného pocitu se zbavíte.

 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články