Co všechno musíte stihnout do svých 30? Minimálně nasbírat těchto 10 dovedností

žena, pero, poznámky
Zdroj: Pixabay.com
Hněv a štěstí nejde dohromady. Jasně, nemáme na zádech červené tlačítko STOP. Někdy ale stačí napočítat do deseti.Dobrovolníci sklízí více zdravotních benefitů než ti, co se dožadují za každou cenu odměny.Nemůžeme si pomoct, i když víme, že největší hodnotu mívají věci očím neviditelné – kladné city, vzpomínky, zážitky, spokojenost.Věda nám vzkazuje: choďte ven a budete šťastnější. Jednoduché sdělení, které nepotřebuje komentář.+ 2 fotky+ 3 fotky

„Lidské štěstí, to je taková šňůrka, na kterou navlékáme malé korálky, taková malá štěstí – čím jsou drobnější a čím je jich víc, tím je to jejich štěstí větší,“ řekl kdysi pravdivě Jan Werich. Šťastný člověk je takovou mozaikou šťastných vlastností a postojů. Všechny korálky má jen málokdo z nás, řada z nich se k nám však může naším přičiněním dokutálet. Jak?

Jana Jánská
Jana Jánská 03. 11. 2020 14:07

1. Naučte se počítat do deseti

Otřepaná rada, ale hněv a štěstí prostě nejdou dohromady. Jasně, nemáme na zádech červené tlačítko STOP. Někdy ale stačí napočítat do deseti. Prvotní emoce odezní a nebudeme tak jednat v afektu.

Co víc – hašteřivost nám krátí náš sladký život. Svědčí o tom i studie publikovaná v časopisu Journal of Epidemiology and Community Health z roku 2014. Podle ní se věčně rozzuření a svárliví lidé dožívají kratšího věku.

2. Udělejte laskavost  

Dobrovolníci sklízí více zdravotních benefitů než ti, co se dožadují za každou cenu odměny. Uvolněme tedy místo v autobusu zdravotně postiženým osobám. A nechme toho nedočkavce v pruhu za námi projet. Získá (možná falešný) pocit, že stíhá lépe. A my si v klidu dojedeme, kam potřebujeme.

3. Buďte vděční

Nechat se chytit do pasti schraňování věcí není vůbec těžké. Obzvlášť ve městě. Transparenty na nás skoro řvou, ať si koukáme něco koupit, magnetický nápis „SLEVA“ přitahuje jako velký kousek čokoládového dortu za sklem. Nemůžeme si pomoct, i když víme, že největší hodnotu mívají věci očím neviditelné – kladné city, vzpomínky, zážitky, spokojenost.

Připomínejte si, co hezkého vás v životě potkalo. A nezapomínejte na malé, zdánlivě samozřejmé věci. Není to úplně špatný život, co myslíte?

4. Choďte do přírody

Věda nám vzkazuje: choďte ven a budete šťastnější. Jednoduché sdělení, které nepotřebuje komentář.

5. Važte si svého těla

Ostatně náhradní díly seženeme jen těžko. Zvažte, zda vám napáchání nevratných škod na svém těle (drogami, alkoholem, cigaretamicukrem…) stojí za tu senzaci.

6. Sdílejte

Sdílejte svačinu, ale i zážitky, zkušenosti, v případě důvěrného vztahu i intimnosti. Potěšíte a pomůžete někomu jinému. Nebo mu prostě rozsvítíte den. O sobě nemluvě.

7. Navazujte přátelství

Přátelé jsou tajemstvím dlouhověkosti. Čím víc jich máme, tím lépe. Nejde ale o to sbírat je jako Pokémony. Chtějte důvěru. Kamarádit se nám doporučují i vědci – podle této studie se lidé s širší sítí přátel dožívají vyššího věku než ti s jen několika nejbližšími. „Pár přátel stačí mít,“ zpíval Michal David. Tak uvidíme, kolika se dožije.

8. Poslouchejte

Méně mluvit, více mlčet. Ale poslouchat! Patříte-li k od přírody štěbetavým bytostem, budete si muset poslech naplánovat. Zkuste to alespoň jednou. Budete koukat, kolik jste se toho o svém příteli dozvěděli.

Být chvilku zticha navíc meditativně působí na duši i mozek. Nebudete se po setkání se známým nebo známou cítit tolik vyčerpaní.

9. Odpouštějte

Nejnešťastnější lidé potřebují neustále dokazovat svou pravdu, jsou vztahovační a na zádech si nesou pomyslné břemeno všech křivd a pomluv, které v minulosti schytali. A při vhodné příležitosti je ze svého pytle vyloví a mrští jimi proti viníkům.

Nechcete patřit k nejnešťastnějším lidem planety, nebo ano? Tak odpusťte. Odpusťte dokonce i tehdy, když na krutost nemůžete zapomenout. Nemusíte se s dotyčnou osobou přátelit. Ani ji zdravit. Prostě jen odpusťte. Bude se vám žít lépe.

10. Říkejte „ano“ častěji než „ne“. A podle toho žijte

Je sklenice zpola plná, nebo zpola prázdná? Pamatujete? O tom to je. O přístupu, který si nastavíte. Můžete život prožít jako pesimista – ten, co se smířil s realitou, že svět je proti němu. Je tu ale ještě druhá možnost.

Jako optimista si paradoxně uvědomujete omezenost života tady na planetě Zemi, a tak se z něj snažíte vyždímat maximum. Toho dobrého, pochopitelně. Když se něco nepovede, rychle si z toho vezmete to potřebné a hodíte to za hlavu. Nestresujete se, že vám ujela tramvaj. Ach ano, pojede další!

Svůj život máte pevně v rukou, včetně zodpovědnosti za své činy. Tento postoj je nesmírně důležitý. Už nebudete čekat na spasení. Spasíte se sami – začnete konat ve jménu vašich tužeb a snů. Vězte, že tento způsob dosažení štěstí je zdaleka ten nejrychlejší.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články