Čtete si před spaním knížku, a ne zprávy na mobilu? Vědci odhalili tyto nesporné výhody

kniha, čtení, muž
Zdroj: Pixabay
Z výsledků různých studií plyne, že náruživí čtenáři všech věkových kategorií mají výbornou paměť a duševní schopnosti.Experiment, který proběhl na Univerzitě v Sussexu, ukázal, že kniha rovněž představuje účinného pomocníka v boji s nespavostí.Pouhých šest minut četby denně redukovalo stres o celých 68 procent, v důsledku čehož se vyčistila mysl a tělo připravilo na spánek."Je to mnohem víc než jen rozptýlení, je to aktivní zapojení představivosti,“ uvedl autor výzkumu David Lewis.+ 1 fotka+ 2 fotky

V éře sociálních sítí a chytrých mobilních telefonů lidé u knih tráví stále méně času. Ke své vlastní škodě. Odborníci totiž zjistili, že čtení pozitivně ovlivňuje naši psychiku.

Jana Jánská
Jana Jánská 06. 05. 2021 10:50

Z výsledků různých studií plyne, že náruživí čtenáři všech věkových kategorií mají výbornou paměť a duševní schopnosti. Mimo to jsou skvělými řečníky a mysliteli. A podle některých názorů také obecně lepšími lidmi, zjistil experiment provedený na Univerzitě v Sussexu.

Stačí šest minut denně

Výzkum provedený na Sussexské univerzitě ukázal, že kniha rovněž představuje účinného pomocníka v boji s nespavostí. Pouhých šest minut četby redukovalo stres o celých 68 procent, v důsledku čehož se vyčistila mysl a tělo připravilo na spánek.

Co je dále zajímavé? Čtení je v tomto ohledu mnohem účinnější než poslouchání relaxační hudby či popíjení čaje. "Je to mnohem víc než jen rozptýlení, je to aktivní zapojení představivosti," uvedl autor výše zmíněného výzkumu David Lewis v rozhovoru pro The Telegraph.

Na žánru nezáleží

A jakou přesně knihu si do postele vzít? Na žánru prý vůbec nezáleží. Úplně stačí, když se naše mysl toulá říší slov. A my se tak uvolňujeme až ke sladkému spánku.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články