Dokážou nenarozené děti přemýšlet? Vědci přišli na zajímavé zjištění

dítě, miminko
Zdroj: pixabay

Devět měsíců je celkem dlouhá doba na to, abychom si z tohoto období nebyli schopni nic pamatovat. Je prokázáno, že narozené děti si pamatují na život v děloze a na zvuky a vjemy, které tam slyšely. Děloha totiž klidné a tiché místo rozhodně není. Dítě v břiše poslouchá tok krve, maminčino dýchání a tlukot jejího srdce.

Jana Jánská
Jana Jánská 13. 05. 2018 15:56

Tlukot a šum

Okolo 24. týdne se dítěti v děloze tvoří ucho a sluch. Ucho jako takové ještě není zcela dokonalé, ale jisté je, že už slyší. Lidské tělo je jedna velká továrna na zvuky a šumy. Srdce a šumění krve nejsou to jediné, co slyší. Může slyšet i trávení žaludku, posun potravy ve střevech apod. Když se miminko narodí, dobře ho uklidňuje a uspává takzvaný bílý šum, který mu připomíná zvuky z dělohy.

Houpání

I houpání děti uspává, protože jim připomíná jejich život v bříšku maminky. Když se maminka rozejde, miminko v jejím bříšku se rozhoupe. To je důvod, proč děti milují houpání v kočárku a ještě víc v náručí.

Hlas

Když budete miminku v bříšku během těhotenství zpívat, uslyší vás. Až se narodí a vy mu stejnou písničku zazpíváte, uklidní se, protože mu to bude připomínat čas strávený v bříšku. Když se dítě narodí, špatně vidí. Svou maminku pozná po hlase, protože její hlas slýchalo celých 9 měsíců v bříšku.

Pocity, radost i obavy

To, v jakém rozpoložení se maminka nachází, se chtě nechtě přenáší i na její miminko. Je-li tedy budoucí maminka ve stresu, je ve stresu i její děťátko. Děti si tedy na svět pravděpodobně přinášejí i jakési emocionální vzpomínky a ty se mohou jednoho dne „probudit“.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články