Edith Piaf. Její nespoutaný život je dodnes obestřen záhadou

Edith Piaf byla velkou zpěvačkou s nelehkým životem
Zdroj: zdroj: profmedia.cz
Edith byla těžkým životem poznamenánaVelice těžce nesla smrt své jediné dceryByl o ní natočen i film, na kterém se podílela česká produkce a je v něm k vidění spousta českých hercůByla velkou umělkyní+ 1 fotka+ 2 fotky

Nejslavnější francouzská šansoniérka to neměla v životě zrovna jednoduché. O jejím bujarém životě bylo napsáno hodně knih. Podle legendy se narodila na špinavé ulici v Paříži, ale v rodném listě má uvedenou pařížskou nemocnici a porodnici Tenon. Dá se těmto biografiím vůbec věřit?

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 20. 03. 2018 10:29

O zpěvačce toho bylo napsáno tolik, že už dnes ani nevíme, kde pravda opravdu je. Držme se tedy toho, co o ní bylo napsáno.

Nelehké dětství

Už její start do života rozhodně nebyl jednoduchý. Dle knih se narodila na špinavé ulici v jedné z pařížských čtvrtí v roce 1915. Bylo to všechno, jen ne jednoduché dětství a jednoduchá doba. Francie byla ve válce, a to znamenalo velkou chudobu a bídu. Její matkou byla neúspěšná barová zpěvačka Annetta Giovanna Maillard a otcem o čtrnáct let starší pouliční akrobat. V jejích čtyřech letech ji do péče dostala její babička. Rodiče totiž měli co dělat, aby vůbec uživili sebe samé. Babička vedla nevěstinec a o malou Edith se staraly prostitutky. V té době také dostala velký zánět očí, kvůli kterému na půl roku oslepla. Prostitutky malou Edith měly rády, a tak se jim podařilo vybrat obnos peněz, ze kterého zaplatily lékaře a Edith se uzdravila.

Zpět k otci

Po skončení války si pro Edith přijel její otec a vzal si ji k sobě. Lepší život to ale rozhodně nebyl. Neměli kde spát a většinu dne strávili žebráním a pouličním uměním. Ve čtrnácti letech od otce odešla a začala se živit sama.

Na vlastních nohách

V šestnácti letech si našla přítele a dále vystupovala po ulicích a zpívala. Chvilku zkusila i prostituci. V té době se jí narodila dcerka jménem Marcelle. Zemřela ve dvou letech na meningitidu. Se smrtí své dcery se zpěvačka nikdy nevyrovnala.

V roce 1935 si mladé umělkyně všiml Louis Leplée, majitel jedno nočního klubu na slavné Champs-Élysées. Seznámil Edith s lidmi z branže a vymyslel jí její slavný pseudonym. La mome Paif. Což znamená opuštěný vrabčák. Edithino rodné jméno bylo Edith Giovanna Gassion. Spolupráce s Lepléem neměla dlouhého trvání. Její objevitel, kterému říkala láskyplně tatínku, byl zavražděn. Tato událost velice ohrozila její slibně začínající karieru, protože z vraždy byla sama obviněna. Nakonec byla zbavena obvinění a začala si říkat pouze Edith Piaf.

Na vrcholu slávy

Nejprve prorazila ve Francii a později dokonce i v USA. Několik písní nazpívala i v angličtině. Tento úspěch jí zajistil světový ohlas, peníze a slávu. Vystoupila i ve slavné Carnegie Hall.

Edith a muži

Slavila sice kariérní úspěchy, ale její soukromý život už tak dobrý nebyl. Její životní láskou byl boxer Marcel Cerdan. Edith s ním prožila asi nejšťastnější chvíle svého života. Zemřel při havárii letadla, ve kterém za Edith letěl do USA. Po této tragické události vystřídala hodně partnerů, ale žádný nevydržel na celý život. Její románky byly doprovázeny skandály, vážnou autonehodou, alkoholem a hromadou všemožných drog. Na sklonku života si vzala řeckého kadeřníka Theó Sarapa. Stalo se tak rok před její smrtí.    

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články