Zlomené srdce? Elixír lásky by mohl existovat do 10 let, říká přední neurovědec

muž, žena
Zdroj: Freepik

Kolik zlomených srdcí by ubylo? Ale kolik sexuálních útoků naopak přibylo? Elixír lásky známe zatím jen z pohádek, které většinou prezentují jeho dobré vlastnosti. A podle neurovědce Anderse Sandberga z Oxfordské univerzity by byl div, kdybychom ho do deseti let neměli k dispozici.

Jana Jánská
Jana Jánská 02. 05. 2017 09:14

Osvědčené kuchařské postupy k namíchání mocného elixíru stačit nebudou, to je jasné už teď. Pokud někdo dokáže nápoj lásky připravit, tak medikové nebo vědci. Totiž spojením klíčových hormonů.

Když se zamilujete, v těle se aktivuje dopaminový systém. Ten mimo jiné navozuje potěšení. Do organismu se začnou uvolňovat hormony oxytocin a vazopresin. Oxytocin, někdy také hormon důvěry nebo lásky, začne probublávat s dotekem intimních partií. Vazopresin je příbuzným hormonem.

„To, co skutečně upevňuje [vztahové] pouto, je dopaminový systém,“ řekl Sandberg serveru Broadly. „Hodně se to podobá braní stimulantů. V čelním laloku se uvolňuje dopamin a ten ve vás vyvolá přesvědčení, že kolem tohoto člověka byste se měli točit a cítit k němu blízkost.“

Pouze s výše zmíněnými hormony by byl elixír lásky ale jen slabý odvar. Určitě si vzpomenete na chvíle, kdy vás někdo totálně pobláznil svou vůní, která vám při snění v pokojíčku tolik chyběla. Tuto touhu způsobuje hormon kortikoliberin.

Složení je kompletní – podle Sandberga by svět mohl brzy přivítat nápoj lásky smícháním oxytocinu, vazopresinu a kortikoliberinu.

Ideální poměr jednotlivých složek ale zatím zůstává vědcům utajený. Stejně jako způsob, jakým by mohl elixír fungovat.

„Dobrá droga podněcující lásku by musela zasáhnout správnou část mozku stimulací zmíněných systémů,“ dodal Sandberg.

Vědecký pokrok se ale hýbe kupředu rychlým tempem a dnes toho o fungování mozku víme daleko více než kdysi. Podle neurovědce lze tedy předpokládat, že do deseti let bude tajemství nápoje lásky rozluštěno.

Nadšení ale není jediná emoce, která by vznik nápoje lásky měla provázet. Odborníci připomínají také na temnou stránku přípravku.

„Pokud by nápoje lásky existovaly, z etického hlediska by v podstatě představovaly děsivá drogová znásilňování,“ míní Sandberg.

Poukazuje však na jeho potenciální využití coby koření vztahu.

„Když už jste do někoho zamilovaní, emoce se mohou v průběhu času změnit. Co když by tohle byl způsob, jak doplnit lásku tam, kde se začíná vytrácet?“

Zdroj: Broadly.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články