Jak být zdravější? Bavte se s kamarádkami o intimním životě

Jak být zdravější? Bavte se s kamarádkami o intimním životě

Z nové studie vyplývá, že ženám prospívá i rozmluva o svém sexuálním životě s kamarádkami. Mají poté větší odvahu mluvit o sexu i s partnerem a zlepšuje se jejich zdraví a pohoda.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 04. 12. 2018 10:03

Podle studie online seznamky Match se o sexu se svými kamarádkami baví celých 57 % single žen, zatímco s partnerem jich toto téma probírá jen 47 %. To, že komunikace s partnerem ohledně sexu výrazně napomáhá ve vztahu a také ke kvalitě sexu, již odborníci mnohokrát prokázali.

Sexuální pohoda

Ženy jsou v mnohých kulturách učeny o svém sexuálním životě spíše mlčet. Co se týče sexuální výchovy v mladém věku, v řadě států jsou dívky oproti chlapcům rovněž méně informované. Rozmluva o sexu s kamarádkami tak pro ženy představuje způsob, jak se dostat k informacím a radám lidskou cestou. Nedávná studie uveřejněná v odborném žurnálu International Journal of Sexal Health ovšem nyní prokázala, že tyto konverzace mohou vést i k lepšímu sexuálnímu zdraví a sexuální pohodě žen.

Odrazový můstek pro změnu

Studie se zúčastnilo přes 600 žen a přinesla několik zajímavých poznatků. Zjistila například, že ženy s přítelkyněmi raději mluví o sexu v rovině expresivní komunikace spíše než v té instrumentální. To znamená, že nehledají přesné informace a návody, ale prostě si chtějí „lidsky“, neformálně popovídat. Z výzkumu dále vyplynulo, že u žen, jejichž kamarádky je podporují a během rozmluv o sexu reagují pozitivně či jim dodávají odvahu, je mnohem větší pravděpodobnost, že si se svým partnerem promluví o věcech, které by ve společném sexu chtěly změnit.

Mnoho vztahů ztroskotá právě na tom, že to v posteli přestane klapat. Jestliže se ale ženám něco nelíbí nebo by chtěly zkusit něco nového, měly by to svému partnerovi rozhodně říct. Právě otevřená komunikace může intimní život dostat na úplně jinou úroveň.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články