Jak naučit děti hospodařit s kapesným? Bavte se s nimi o tom, co pro nás peníze znamenají

Děti by měly znát hodnotu peněz
Zdroj: Pixabay
Vysvětlete dětem, že kapesné je vhodné utrácet raději za ovoce než za sladkostiRodiče by měli své děti finančně vzdělávatDěti by měly znát hodnotu penězS kapesným začněte už v předškolním věku+ 1 fotka+ 2 fotky

Děti učíme milovat kulturu, sport, jezdíme na výlety, navštěvujeme restaurace. Zkrátka a dobře, učíme je poznávat svět. A to je velmi dobře. Stejně tak by ale měly vědět, že všechno něco stojí.

Redaktor
Redaktor 08. 10. 2018 10:22

Peníze nejsou na světě vším, ale jsou součástí našich životů a i to bychom měli naše potomky učit.

Bavme se s dětmi, jak peníze našetřit i co udělat pro to, aby se nerozkutálely. Základem všeho je kapesné, které v životě dítěte hraje obrovskou roli.

Dobře se tedy rozmyslete, kolik peněz mu dáte, kdy mu je začnete dávat a připomeňte mu, jak s nimi má hospodařit.

Od kdy kapesné

Možná to leckoho překvapí, ale první drobné kapesné by mělo dítě dostávat již v předškolním věku. Jsou to první krůčky k budoucí finanční gramotnosti.

Výše kapesného

Jednoznačně se odvíjí od možností rodiny. Ale také záleží na jasném určení, k čemu bude sloužit. Dobrým nápadem je navyšování kapesného podle školních tříd. V první třídě deset korun na týden, ve druhé dvacet…

Za co se utrácí kapesné

Věnujte čas přesné domluvě s dítětem, co hradíte vy a co hradí ono. Palčivým tématem bývá u většího dítěte účet za telefon. Ideální je domluvu napsat na papír. Kdo platí jízdné, kdo obědy ve škole…, zda je kapesné opravdu jenom pro potěšení, nebo se z něj hradí i některé předem domluvené aktivity.

Jak často kapesné

Menší děti určitě potřebují kratší časové intervaly. Doporučuje se jednou týdně. Starší děti, které mají s penězi nějaké zkušenosti, zvládnou jednorázové kapesné na celý měsíc.

Nesnažte se mít nad kapesným přehled

Věřte dětem a nechte je samotné projít obdobím „jak naložit s penězi“. Co pro nás, rodiče, může být naprosto zbytečná investice, jim může připadat životně důležité. Kapesné celé nebo v předem určené výši by mělo sloužit opravdu dítěti k jedinému – moct si s ním naložit, jak chce.

Pravidelnost

Nenechte nikdy situaci dojít tak daleko, že si děti kapesné musí připomínat. Stanovte si den a ten opravdu dodržujte. Běžte dětem příkladem. Pokud mají už své platební karty, pravidelnost zajistí termínovaný příkaz.

Kapesné není výchovný prostředek

Nikdy nepoužívejte příděl nebo nepříděl kapesného jako výchovný prostředek. Pokud dítě chcete naučit hospodařit, nemůže se do této tématiky ještě proplétat vaše představa ideálního chování. Pokud máte s dítětem neshody, najděte jiné řešení než sáhnutí na kapesné.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články